Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Silvestrovské drama na pláži. Lidé v panice prchali před ohňostrojem

Autor: mah, ČTK - 
1. ledna 2018
09:40

V paniku se proměnily silvestrovské oslavy na pláži v australském Novém Jižním Walesu. Jen několik metrů od pláže plné lidí vybuchl člun ze kterého pyrotechnici odpalovali ohňostroj. Oba se museli zachránit skokem do vody a pláž byla evakuována. Pyrotechnika zranila i 200 obyvatel Filipín, bylo mezi nimi i jedenáctiměsíční dítě.

Incident v Austrálii se stal na pláži v Terrigalu, kam lidé přišli sledovat ohňostroj. Jen několik metrů od nich ale vybuchl člun, odkud dva pyrotechnici vypalovali petardy. Oba museli skočit do moře a pláž musela být rychle evakuovaná.

Připravené petardy dále vybuchovaly a mnohé mířily do lidí. „Byl to hrozný chaos, utekla jsem hned, když ta loď začala hořet,“ napsala na Twitteru jedna z účastnic. Další napsala, že na pláži bylo tolik lidí, že nebylo vidět písek. „Když loď začala hořet, ohňostroj pokračoval, ale nekontrolovaně. Lidé zpanikařili a utíkali pryč,“ sdělila.

Pyrotechniky z vody vytáhly posádky člunů, které byly nejblíže. Oba utrpěli lehká poranění. Na místo rychle dorazili záchranáři i hasiči a pomohli lidi evakuovat.

Petardy na Filipínách zranily kojence

Na Filipínách bylo při nedělních oslavách zraněno 200 osob, i když prezident Rodrigo Duterte vydal nařízení, aby se petardy používaly jenom na určených místech. Jak napsala agentura AFP, většina Filipínců je katolického vyznání, ale věří také na pověry. Jsou přesvědčeni, že hlučné oslavy konce roku zahánějí zlé duchy. Duterte už v červnu podepsal dekret, který povoluje používání pyrotechniky pod dohledem poučených lidí a jenom na místech, kde to úřady povolí.

Mezi zraněnými na Filipínách je jedenáctiměsíční dítě, ale ministr zdravotnictví Francisco Duque řekl, že je „relativně spokojen“, protože ve srovnání s průměrem z posledních pěti let je nyní zraněných o 77 procent méně. „Myslím si, že konečným cílem je petardy zcela zakázat,“ řekl nicméně. Nejvíce zranění způsobily malé rachejtle, které jsou zakázané a které lidé používali zejména v Manile.

Video  Velkolepý ohňostroj v Sydney přilákal v Austrálii statisíce lidí  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi