Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drama na poště v Charkově skončilo: Policii pomohl i útočníkův otec

Autor: kal, ČTK, zst - 
30. prosince 2017
19:29

V budově pošty v Charkově na východě Ukrajiny se v sobotu zabarikádoval maskovaný muž, který měl u sebe zřejmě výbušniny. Uvnitř bylo v tu dobu 11 lidí včetně dvou dětí. Ženy a děti (11 a 13 let) útočník po několika hodinách podle ministerstva vnitra propustil. Motiv činu podle policie zatím jasný není, podle neoficiálních informací šlo zřejmě o přepadení pobočky. Situaci kontrolovala odstřelovačská skupina, k vyjednávání policie přivezla i útočníkova otce. Kolem 19:30 SEČ policie útočníka zneškodnila, rukojmí jsou v bezpečí.

Na místo dorazili po telefonátu na tísňovou linku kromě policistů také hasiči a několik sanitek. Ulice kolem budovy jsou uzavřeny. V sobotu večer drama na poště skončilo, ministerstvo vnitra dokonce zveřenilo fotografii ze zatčení útočníka.

„Uvnitř je devět dospělých a dvě děti. Žádné požadavky zatím nepředložil, snažíme se s ním teď navázat kontakt,“ uvedl krátce po začátku zásahu šéf charkovské policie Oleh Bech. Později policie s útočníkem konktakt navázala a propuštěny byly po několika hodinách tři ženy a dvě děti (11 a 13 let). Muži zůstávali jako rukojmí. Podle policistů se prý útočník choval klidně.

„Z jeho hlasu nám není jasné, v jakém rozpoložení se nachází. Nerozumíme požadavkům. Hlavní problém je v tom, že mluví o tom, že ne všichni rukojmí byli propuštěni během nedávných vyjednávání,“ řekl Bech. Během vyjednávání a zásahu nebylo zcela jasné, zda je útočník skutečně ozbrojen.

Poradce ministra vnitra z Charkova Anton Heraščenko na sociální síti napsal, že šlo původně o loupežné přepadení. Někdo ze zákazníků pošty ale přivolal policii a lupič si vzal rukojmí a zabarikádoval se v budově. I on zmiňuje, že útočník začal s policií vyjednávat. „Byl požádán, aby položil své zbraně, propustil rukojmí a vzdal se úřadům,“ zmínil také Heraščenko.

Kolem 18:15 SEČ, po propuštění části rukojmích, údajně v budově zhasla světla. Není jasné, zda na popud policie, či jde o tah útočníka. O hodinu později bylo po všem. Útočníkovi hrozí až 15 let ve vězení.

hnnn ( 30. prosince 2017 23:54 )

Pěkně to tu Blesku vedete!!!! Pod článkem s "nebohými" paterčaty kterým si lidé dovolili neposlat dárky-žádná diskuse!Pod vypatlaným Prachařem s Bangou,kteří se smějí do xichtu lidem co se bojí migrantů-žádná diskuse!A do třetice,článek z Berlína,kde se ostatně jako i v jiných městech Německa,musí před sexuchtivými migranty stavět ochranné zony pro ženy- opět žádná diskuse!Tento článek doporučuji Prachařovi a jeho partičce!Nebo že by to snad Agátě přece jenom vyhovovalo?

verajc ( 30. prosince 2017 19:24 )

Franta Dolf ( 30. prosince 2017 18:24 )

Mám tam napsanou opravu demente

ladis163 ( 30. prosince 2017 18:22 )

Pro Franta Dolf: Teda jestli si chtěl být vtipný, tak se ti to moc nepovedlo. Přelož nám tuto větu: Ti je účelové,že ano?

Franta Dolf ( 30. prosince 2017 18:13 )

* To je

Zobrazit celou diskusi