Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Doživotí za verbování k teroristům. Putin bude trestat jejich propagandu

Autor: ČTK, zst - 
29. prosince 2017
20:50

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon zpřísňující trestní odpovědnost za verbování do řad teroristů a za jiné trestné činy spojené s terorismem. Normativní akt, který umožňuje odsouzení až k doživotnímu vězení, byl zveřejněn v úředním věstníku, informovala agentura TASS.

Zákonem se zvyšuje odpovědnost za financování terorismu, jakož i za získávání, verbování nebo jiného zapojení lidí do spáchání některého z trestných činů uvedených v trestním kodexu v souvislosti s terorismem.

Dosud těmto pachatelům hrozilo v Rusku nejvýše desetileté vězení. Po Putinověpodpisu je čeká trest osmi až 20 let odnětí svobody s pokutou 300 tisíc až 700 tisíc rublů (až 258 tisíc korun), nebo doživotí.

Zákon rovněž nově zavádí do ruského trestního kodexu pojem „propaganda terorismu“. Za tento trestný čin může být pachateli uložena pokuta v přepočtu až 370 tisíc korun, nebo trest odnětí svobody na pět až sedm let.

„Jedním z cílů přijatých změn je zformovat negativní postoj společnosti k jakýmkoli aktivitám spojeným s přípravou teroristických činů, která není o nic méně nebezpečná než samotný teroristický čin,“ řekl podle agentury TASS předseda výboru pro ústavní legislativu Rady federace, horní komory parlamentu, Andrej Klišas.

Nezbytnost provedení změn v zákoně podle něj vyplývá z „velké společenské nebezpečnosti veřejného ospravedlňování teroristické činnosti, pokusů překroutit nebo snižovat míru nebezpečnosti podstaty trestných činů a skutečných cílů terorismu, ať se projevuje v jakékoli podobě“.

tgbg ( 30. prosince 2017 11:40 )

Už je pozdě Putlere. To sis měl rozmyslet dřív, když jsi zakládal a vyzbrojoval Islámský stát!!!!

steelheart ( 29. prosince 2017 21:35 )

v ý b o r n ě

Zobrazit celou diskusi