Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sex jen s výslovným souhlasem všech stran: Švédsko chce styk upravit zákonem

Autor: Darina Jíchová - 
29. prosince 2017
16:06

Kampaň proti sexuálnímu obtěžování #MeToo otřásla už řadou zemí a Švédsko není výjimkou. Poslední kapkou tu bylo znásilnění, které bylo živě přenášené na Facebooku. Švédsko proto představilo návrh nového zákona o znásilnění. Podle něho by k sexu mělo docházet jen s výslovným souhlasem všech zúčastněných. O přijetí nové legislativy by měli švédští poslanci hlasovat během několika dnů. Návrh podpořil i premiér Stefan Löfven.

„Sex by měl být dobrovolný, obě strany by se stykem měly souhlasit. Pokud k němu dojde bez souhlasu, je to nelegální,“ řekl premiér. Místopředsedkyně vlády Isabella Lövinová o zákonu promluvila na tiskové konferenci, kde uvedla: „Je potřeba něco udělat, něco změnit.“

Během diskuse ale vyšlo najevo, že i když je podle návrhu ke styku vyžadován výslovný souhlas partnerů, oběť případného znásilnění stále bude nucena prokázat, že k napadení došlo bez jejího souhlasu. Přísným zařízením chtějí liberální Švédové snížit počet znásilnění, nicméně nijak nezohledňují jeho oběti. Zákon jim neposkytuje žádnou ochranu.

Politici začali jednat poté, co kampaň proti sexuálnímu obtěžování #MeToo ukázala, kolik lidí se během svého života s něčím takovým setkalo. Podle stávajícího zákona může být obviněný ze znásilnění odsouzen jen tehdy, když se prokáže, že útočník oběť ke styku donutil násilím. V nové legislativě budou muset oběti dokázat „jen“ svůj nesouhlas.

Löfven uvedl, že tuto „historickou reformu“ se svými kolegy připravují již od roku 2014. „Společnost stojí na vaší straně,“ vzkázal premiér obětem. Pokud dojde ke schválení návrhu, nové nařízení začne platit 1. července 2018. Löfven plánuje i další novinky. Chce, aby bylo trestné najímat zahraniční prostitutky a zvýšit trestní sazbu za sexuální útočníky. Podle kritiků ale tento „#MeToo“ zákon nic nezmění, následkem bude pouze vyšší počet neprokázatelných obvinění.

Kampaň proti sexuálnímu násilí:

Video  Takto se cítí ženy! Proti sexuálnímu násilí bojují sedačkou s penisem  - youtube.com/watch?v=C6THwRu846M
Video se připravuje ...

Desterz ( 29. prosince 2017 20:05 )

Nejen. Imho výraznou úlohu v tomhle hraje jiná, podobnými praktikami velmi smutně proslulá zem, která nelibě nese že se Evropa vecpala mezi celky, jež mají určitou globální váhu. Když nevyšlo v Evropě vyvolat válku (nakonec do toho spadla nešťastná Ukrajina), tak je třeba EU aspoň rozvrátit zevnitř. Žel, díky naší vlastní shnilosti se to zatím daří.

hnnn ( 29. prosince 2017 17:42 )

Protože by ten odpornej migrantskej dobytek neměl kdo obhajovat!Všichni placení trollové jsou zaneprázdněni pliváním na Zemana v jiných diskusích!

verajc ( 29. prosince 2017 17:03 )

proč není povolena diskuse u článku o ubodané dívce v Německu?

ma-o ( 29. prosince 2017 16:27 )

Než vyplním papír, tak mě přejde chuť. A platí to i pro negramotné muslimáky ?

Zobrazit celou diskusi