Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tryskáč, vila se sluhy a 22 milionů. Exprezident Mugabe bude „ve vatě“

Autor: Darina Jíchová - 
29. prosince 2017
17:00

Soukromé letadlo, luxusní auta, rezidence se služebnictvem, ochranka a k tomu v přepočtu 22 milionů korun. Tak bude vypadat penze bývalého prezidenta Zimbabwe Roberta Mugabeho (93). Veškerá útrata půjde přitom ze státní pokladny. O benefitech bývalého zimbabwského vůdce informoval deník The Telegraph. 

Dlouholetý prezident minulý měsíc pod nátlakem odstoupil z funkce a vojenský převrat v Zimbabwe se tak obešel bez krveprolití. Nový lídr státu Emmerson Mnangagwa schválil velkorysé podmínky Mugabeho odchodu.

Vláda zatím nepodala žádné oficiální vyjádření, nicméně podle ústavy má exprezident nárok na penzi ve výši platu stávající hlavy státu.

Nezávislá média navíc informovala o tom, že Mugabe dostal zvláštní penzijní bonus ve výši zhruba 22 milionů korun. Bylo to součástí dohody jeho rezignace. Vláda to ovšem popírá.

Mugabe bude mít na odpočinku k dispozici tři luxusní auta: Mercedes Benz S500, terénní automobil a dodávku. Každých 5 let má nárok na nová auta. Vláda bude platit i za pohonné látky.

Exprezidentovi i jeho manželce zůstanou diplomatické pasy, pár může cestovat první třídou letecky i vlakem po Zimbabwe. Na čtyři cesty do zahraničí mohou využít soukromé letadlo. Manželé budou bydlet ve vybavené rezidenci se služebnictvem a ochrankou. Stát za Mugabeho bude rovněž platit zdravotní pojištění.

Zobrazit celou diskusi