Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Vězněný tibetský filmař uprchl z Číny. V USA na něj čekala žena a děti

Autor: Darina Jíchová - 
29. prosince 2017
13:20

Tibetský filmař a režisér Dhondup Wangchen (43) byl čínskými úřady usvědčen z podvratné činnosti. Znelíbil se jim svým dokumentem Nechat strach za sebou, kde se Tibeťané vyjadřují k tématu čínské nadvlády. Teď se po letech konečně dostal na svobodu a ve Spojených státech se setkal se svou rodinou a přáteli, informoval v pátek britský deník The Guardian.

Policie Wangchena zadržela v roce 2008, o rok později byl odsouzen na šest let ve vězení. Proti jeho uvěznění protestovalo mnoho humanitárních organizací, ale rozsudek se jim nepodařilo zvrátit. Po jeho „obtížném a riskantním útěku“ z Číny dostal politický azyl v USA. Na jeho návrat čekala jeho rodina, přátelé a stovky aktivistů.

Amatérský režisér byl zatčen kvůli snímku, ve které se Tibeťané vyjádřili k několika palčivým otázkám, mezi nimi byla i témata čínské nadvlády v regionu nebo olympijské hry. Jeho film byl vyvezen ze země těsně před Letními olympijskými hrami, které se v roce 2008 konaly v Pekingu. Wangchen byl následně zadržen a odsouzen.

Vánoční radost a tíživá vzpomínka na Tibet

Letošní Vánoce pro něj i jeho rodinu, která žije v USA od roku 2012, byly výjimečné, po letech odloučení se 25. prosince znovu setkali. „Poprvé po mnoha letech se zase cítím v bezpečí, užívám si pocit svobody,“ řekl Wangchen, aby dodal: „Rád bych poděkoval všem, kdo se zasloužili o to, že tu dnes můžu být se svou ženou a dětmi. Zároveň mě ale tíží, že jsem musel opustit Tibet, svou zemi.“

Tibetský filmař a režisér Dhondup Wangchen s rodinou Tibetský filmař a režisér Dhondup Wangchen s rodinou | reprofoto/twitter

Američtí demokraté Tibeťana s nadšením přivítali v zemi. „Je mi největší ctí přivítat zde, v San Franciscu, tibetského filmaře a bývalého čínského politického vězně Dhondupa Wangchena,“ napsala na Twitteru demokratka Nancy Pelosiová, aby připojila: „Moje myšlenky jsou s ním, jeho ženou a dětmi, se kterými se po letech zase setkal.“

Tibeťané si stěžují na život pod čínskou správou, vadí jim, že Číňané omezili jejich možnost cestovat, zasahují i do jejich vyznání. Od roku 2009 se více než 160 Tibeťanů na protest upálilo. Čínská vláda ale jejich jednání označila za „terorismus“.

Samotka a žloutenka typu B

Případ Wangchena byl pro americkou vládu prioritou, uvedli zástupci organizací Amnesty International a Filming for Tibet, které mu zajistily cestu do USA. A které pravidelně informovaly o jeho zdravotním stavu. Podle zpráv, které organizace z Číny obdržely, strávil Wangchen dlouho dobu na samotce. Navíc mu nebyla poskytnuta dostatečná lékařská pomoc, když onemocněl hepatitidou B.

Po propuštění z vězení byl pod neustálým dohledem vlády. Policie kontrolovala jeho komunikaci. Podrobnosti o jeho útěku z Číny zatím nebyly zveřejněny, nevyjádřil se k tomu ani sám Wangchen.

gabreta ( 29. prosince 2017 15:20 )

Je třeba si o Tibetu něco přečíst a potom soudit!! https://www.lajkit.cz/zpravy/item/245-sokujici-pravda-o-tibetu-kterou-media-z-dobreho-duvodu-taj i

Zobrazit celou diskusi