Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Guru vězní tisíce žen. Svědci: Má je na sex a jsou na tom hůř než dobytek

Autor: Darina Jíchová - 
29. prosince 2017
10:30

Skupinu 21 žen a dětí, která se skrývala v nenápadném komplexu Mohan Garden, objevili indičtí policisté. Následně zjistili, že na dalších 250 žen a 48 dívek je drženo uvnitř nedalekého chrámu, obě budovy patří náboženské organizaci Adhjatmik Višva Vidjalaja (AVV), sídlící na západě indického hlavního města Dillí. Místní obyvatelé uvedli, že ženský křik bylo slyšet i přes hluk z nedalekého letiště. 

Ženy vypověděly, že žily v opevněném komplexu patřící „náboženské univerzitě“ AVV. Sektě, u které policie provedla minulý týden razii. Úřady se teď obávají, že nejméně tisíc žen by mohlo žít v dalších více než 300 nemovitostech, které organizace po celé Indii vlastní.

Strach, drogy a nejasné výpovědi

V chrámu policie zajistila injekce a léky, mnoho žen bylo zdrogovaných, uvedla Swati Maliwalová, městská komisařka, která se účastnila razie. „Většina žen ze strachu odmítla opustit ášrám. Nezletilé dívky byly z místa odvezeny a předány do péče úřadům, jejich výpovědi ale zatím neposkytly žádné detailnější informace o jejich uvěznění,“ dodala Maliwalová.

„Zeptali jsme se, odkud pocházejí, kde bydlí jejich rodiče, ale žádná z nich neznala odpověď. Chtěli jsme vědět, jak dlouho v chrámu byly, ale odpovídaly vyhýbavě,“ řekla komisařka. Indové jsou zvyklí žít pod vlivem nějakého gurua, často se na ně obrací jak s důležitými morálními otázkami, tak i s maličkostmi typu, jaké auto si mají koupit.

Guru Dixit je v hledáčku policie

V čele AVV stojí samozvaný „samaritán“ Virendra Dev Dixit (75), který byl v minulosti obviněn ze sexuálního napadení. Po muži momentálně pátrá policie. Dixitovi stoupenci gurua popsali jako reinkarnaci hindského boha Krišny a ženy jako jeho manželky, kterému pomáhají s věřícími.

AVV o sobě tvrdí, že je odnoží náboženského hnutí Brahma Kumaris, které má přes 800 tisíc členů, nejen v Indii ale i v USA, Austrálii nebo Velké Británii. Brahma Kumaris Dixita ze svého středu už před léty vyloučilo, jeho názory a praktiky byly v rozporu s jejich učením.

Pátrání po zmizelé ženě

Už několik dekád si rodiče stěžují, že Dixitova sekta jim unáší dcery, ale jejich obviněním nebyla až do tohoto roku věnovaná žádná pozornost. Prokuratura se o případ začala zajímat ve spojitosti se zmizením čtyřiadvacetileté ženy z města Džajpur v indickém státu Rádžasthán. Podle rodiny se žena začala zajímat o jógu a meditaci, často se účastnila akcí, které pořádalo hnutí Brahma Kumaris.

Postupně se ale sbližovala s Dixitovou sektou. Minulý měsíc přišla na policejní stanici s podepsaným čestným prohlášením, že dobrovolně vstupuje do AVV. Podle vyšetřovatelů je to mezi konvertity běžná praxe. Záhy poté ale žena zmizela. Její rodina zjistila, že se nachází v ášrámu v dillíské čtvrti Rohini.

Rodina před branami chrámu strávila několik dní a dožadovala se, aby mohla dceru vidět. K setkání nakonec došlo. Rodinní příslušníci prošli přes sedm zamčených bran, žena na ně čekala ve společnosti několika opatrovnic. Zdálo se jim, že je zdrogovaná.

„Nepřítomně jim řekla: je mi 24 let, přišla jsem sem o své svobodné vůli a nikdo mě nedonutí se vrátit domů,“ sdělil tisku právník rodiny Satendra Singh Rathore. Ženini příbuzní se rozhodli celou věc zveřejnit v tisku. Po publikaci jejich příběhu se na policii přihlásily další rodiny, jejichž dcery zmizely za branami Dixitových chrámů. Svou výpověď přidalo i několik bývalých členů AVV.

Drsná svědectví bývalých členů sekty

Svědkové prohlásili, že Dixit sexuálně zneužívá ženy a děti a drží je „v horších podmínkách než zvířata“. Tisková mluvčí AVV odmítla situaci komentovat, uvedla pouze, že všichni členové jsou v organizaci dobrovolně a že se o ně organizace dobře stará.

Profesor Ronki Ram z paňdžábské univerzity řekl, že náboženské organizace a sekty jsou v Indii velmi oblíbené a vyhledávané. „Některá hnutí mají vlastní školy, univerzity a nemocnice. Jsou guruové, kteří mají i tisíce stoupenců, stávají se tak velmi vlivnými lidmi. Až do letošního roku to ale nikdo nechtěl řešit,“ uvedl Ram.  

Před několika měsíci byl kontroverzní guru Rám Rahím Sinh usvědčen ze znásilnění dvou svých stoupenkyň. Jeho odsouzení vyvolalo protesty, při kterých zemřelo 30 lidí. To svědčí o tom, jakou moc mají duchovní vůdci.

pupak ( 29. prosince 2017 21:02 )

Kam se hrabe guru Jára.

auslak ( 29. prosince 2017 11:48 )

A Bůh mu dával odpuštění a tiše se na to díval.

Zobrazit celou diskusi