Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pár utekl kvůli lásce. Otec ze cti oba zabil, před tím synovi nabídl večeři

Autor: Darina Jíchová - 
28. prosince 2017
06:20

Ke dvěma vraždám ze cti došlo v pákistánském největším městě Karáčí. Smrt dvou teenagerů otřásla lidmi a zároveň ukázala nebezpečí starých konzervativních hodnot, které tamější komunita dodržuje. Pákistánská policie zatkla většinu lidí, kteří se podíleli na vraždách. O události informoval deník The Guardian.

Otec Ghaniho Rehmana (†18) chtěl se svým synem sdílet jeho poslední večeři. Jeho syn ho ale odmítl, chvíle před svou popravou strávil ve společnosti sester. Každé z nich dal mentolový bonbon v barevném obalu, chtěl, aby na něj měly nějakou památku. Ghani věděl, co ho čeká. Den před jeho smrtí byla zavražděná jeho přítelkyně Bachtaja (†15), se kterou plánoval utéct z chudinské čtvrti Ali Brohi Goth.

Ghaniho zabil vlastní otec a strýc

Ghaniho otec a strýc dovečeřeli, chlapec na ně už čekal. Muži ho přivázali k posteli s kovovým rámem. Postel byla kabely připojena k elektrickému zdroji. Bachtaja při své popravě trpěla 10 minut, než zemřela. Ghanimu to trvalo ještě déle, nakonec se nad ním smiloval jeho strýc a uškrtil ho.

Mladý pár byl v tichosti pohřben, zhruba 10 metrů od sebe. Vražda ze cti je v Pákistánu nelegální, a přesto je tam nevídaně rozšířená. Jejími nejčastějšími oběťmi jsou ženy. Ročně zemře více žen rukou svého příbuzného ve jménu cti rodiny než vinou teroristů. Čin dvou rodin z Karáčí ale celou komunitu šokoval.

„Víme, že i v Karáčí žijí komunity, které stále dodržují staré hodnoty, nevěděli jsme, že až do takové míry. K vraždám ze cti dochází hlavně na venkově,“ uvedla Mahnaz Rahmanová, ředitelka humanitární organizace bojující za ženská práva. Výbor pro lidská práva v Pákistánu ve své zprávě napsal, že ročně dojde až 650 vraždám ze cti, většina z nich ale nikdy není nahlášena. Počet zavražděných tak může být daleko větší.

Příběh mladých milenců

Ghani a Bachtaja se znali odmalička, jejich „aféra“ ale podle dívčiny rodiny začala teprve nedávno. Není ale jasné, jaké povahy byl vztah mezi dětmi. „Kdybych to věděla, taky by mě zabili,“ řekla jedna dívčina příbuzná, když se policie snažila zjistit podrobnosti Bachtajiny smrti. Ghani měl v komunitě dobrou pověst, byl poctivý a pracovitý. Několikrát žádal o Bachtajinu ruku, ale její rodina ke sňatku nesvolila.

Pár se rozhodl utéct, sbalili si jen pár věcí, peníze a šperky. Podařilo se jim utéct do Indie, pak jim zavolal dívčin otec. Rodina prý ke sňatku svolila a oni se tak mohou vrátit. Otcové dětí mezi sebou uzavřeli dohodu. Muhamad Afzal, Ghaniho otec, slíbil, že dá Hikmatu Khanovi své dvě dcery, krávu a 10 tisíc korun na svatbu.

Starší příslušník Bachtajiny rodiny Sirtaj se o útěku dozvěděl a řekl o něm celé komunitě, požadoval, aby byl pár odsouzen k smrti. Afzal a Khan s ním souhlasili. „Je to zlý člověk,“ řekl o Sirtajovi Khanovi jeden z místních. Policie zatkala otce obou mrtvých, Sirtajovi se ale podařilo uprchnout do Afghánistanu.

O vraždách ze cti se v zemi mlčí

Vraždy uvnitř rodiny jsou v Pákistánu běžné a málokdy se o nich mluví v tisku. Novináři z Karáčí se ale rozhodli tomuto případu věnovat pozornost. „Lidé, co se z venkova stěhují do měst, si s sebou přinesou vlastní kulturu a zvyky, které tady poté praktikují. Vyznávají vlastní trestní a soudní právo a nerespektují státní právo,“ napsal jeden z novinářů. Proces s vrahy bude podle všeho velmi sledovaný. O problematice se konečně začíná mluvit i na veřejnosti.

papik ( 28. prosince 2017 12:00 )

Tak já bych neřekl, že zrovna z Pakistánu se sem stěhují masově. Ale Vy byste to stejně napsal v každém článku o islámské zemi.

europa ( 28. prosince 2017 06:48 )

Nelidští primitivové. A takoví nám postupně "osídlují" Evropu. Čeká nás opravdu zajímavé kulturní obohacení.

ilonap ( 28. prosince 2017 06:42 )

Rodič a vrah ? Smutné ? kvůli lásce !

Zobrazit celou diskusi