Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obliba Merkelové strmě klesla. Každý druhý Němec si přeje její konec

Autor: ČTK, Mii - 
27. prosince 2017
13:15

Vysoká obliba kancléřky Angely Merkelové byla v Německu dlouho stejná jistota, jako že v čele Ruska stane Vladimir Putin. Vše ale jednou končí. Poslední průzkum institutu YouGov ukazuje, že Merkelová se Němcům od svého vítězství v zářijových volbách už tolik nepozdává. Takřka každý druhý obyvatel Německa si podle sondáže vypracované pro agenturu DPA přeje, aby Merkelová kancléřský post opustila ještě před završením svého čtvrtého mandátu, který v případě úspěšných koaličních rozhovorů skončí v roce 2021.

Zatímco v říjnovém průzkumu YouGov se 44 procent respondentů vyslovilo pro to, aby Merkelová německou vládu vedla až do příštích řádných voleb plánovaných na rok 2021, nyní si to přeje 36 procent oslovených. Naopak 47 procent účastníků ankety chce, aby Merkelová kancléřský úřad opustila předčasně, v říjnu takové řešení upřednostnilo 36 procent respondentů.

Video  První projev Merkelové po volbách: Doufali jsem v lepší výsledek  - Reuters
Video se připravuje ...

Kancléřce se nedaří sestavit vládu

Merkelová se po volbách neúspěšně snažila sestavit koaliční vládu se svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými, jednání ale zkrachovala. Alternativou by mohlo být pokračování dosavadní velké koalice kancléřčiny konzervativní unie (CDU/CSU) a sociálních demokratů (SPD). Sociální demokraté nejdříve společnou vládu odmítli, nakonec ale na jednání kývli. Sondážní rozhovory začnou v lednu.

Možným řešením je také menšinová vláda Merkelové, kterou si ale kancléřka nepřeje, případně další vyjednávací pokus s FDP a Zelenými, poznamenal deník Die Welt. Krajním východiskem je pak uspořádání předčasných voleb.

gabreta ( 27. prosince 2017 21:09 )

Docela zajímavé je, že zrovna tak bezprostředně po volbách, podle průzkumu strmě klesla obliba ve Francii Makarónovi. Nejspíš to bude tím, že jsou volby manipulované tak, aby zvítězili ti, které Brusel a Amíci potřebují k likvidaci konstruktivních opozic v Evrpoě proti vůli občanů a k řízení světovlády z Pentagonu a bankéřema z Wall Streetu!!

vladimir1950 ( 27. prosince 2017 15:54 )

Včera bylo pozdě tu babiznu Makrelu vykopnout. Je odpovědná za všechny mrtvé, co způsobili jí pozvaní imigranti. A divím se Němcům, že ji nevyrazili dřív, když imigranty pozvala bez souhlasu parlamentu! To se může stát jen v Německu! Kamarád tam pravidelně jezdí pracovně a říká, že Německo, jak je dnes se vůbec nedá srovnat s tím před imigračním v r.2015. Všude strach špína, bordel..A to jen kvůli té megeře! Frau Merkel,raus!

steelheart ( 27. prosince 2017 14:04 )

na 100% s vámi souhlasím!! ať použijí tu sílu na zbavení se migrantů - ale ne k nám, nýbrž do domoviny!

Zobrazit celou diskusi