Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Boje na Ukrajině už trvají déle než druhá světová válka. Příměří je v nedohlednu

Autor: Darina Jíchová - 
28. prosince 2017
14:22

Konflikt mezi Ukrajinou a separatisty, které podporuje Rusko, pokračuje. Za čtyři roky se nepodařilo dosáhnout příměří. Nejvíce trpí civilisté, kteří žijí v oblastech východní Ukrajiny, kde se stále ještě bojuje. Občanská válka je nyní nejdelším otevřeným konfliktem od konce druhé světové války. O situaci v zemi informoval deník The Telegraph.

Světlana Karpenková a její rodina žijí v obci Novoluhanské v Doněcké oblasti. Výbuchy vystřelených raket jsou tam na denním pořádku. „To bylo těsné, kousek vedle a dopadlo by to na nás,“ oddychla si Karpenková po posledním výbuchu. Střela dopadla na jejich zahradu, škodu naštěstí utrpěl jen dům, a ne jeho obyvatelé.

Za týden více než 40 raket

Ona a její manžel Oleg Gostrenko jsou zvyklí na zvuky válečné techniky, které zní za kopci. Za poslední týden zvládli vojáci obou válčících stran poškodit více než 100 budov v jejich městě. Karpenková napočítala, že bylo vystřeleno nejméně 40 střel. Největší nebezpečí zažili lidé během svátečního koncertu, kdy na kostel dopadla jedna z raket. Při útoku naštěstí nikdo nepřišel o život, pouze 8 osob bylo zraněno. Karpenková to považuje za ohromné štěstí.

Zničená obec Novoluhanské. Zničená obec Novoluhanské. | Reuters

Od roku 2014, kdy válka vypukla, zemřelo už přes 10 tisíc civilistů. I přes pokusy o mírové dohody se nedaří konflikt ukončit. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OSCE) celou situaci monitoruje. V prosinci zaznamenala více než 1000 porušení dosavadních mírových jednání mezi separatisty a Ukrajinci. Podle jejich zpráv bylo za poslední týden zabito nejméně 7 ukrajinských vojáků.

Válku nechce nikdo ukončit

„Nezdá se, že tahle válka někdy skončí. Vypadá to, že nikdo nechce, aby skončila, ani prezident Porošenko,“ uvedla Karpenková. „Naši muži vystřelí, nepřátelé na to odpovědí. Střílí se na obou stranách.“ Neuznané separatistické státy Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika vyhlásily od 23. prosince klid zbraní. Nicméně vyjednávání mezi stranami nevyšla a pár hodin po vyhlášení dočasného příměří se zase střílelo.

Náměstek ředitele OSCE Alexander Hug řekl reportérům, že obě strany hrubě porušily minskou dohodu o příměří. Novináři z Telegraphu strávili na východní frontě tři dny. Během nich byli svědky neustálého boje, ukrajinští vojáci se snažili argumentovat tím, že oni prostě dohodu o příměří dodržet nemohou, když na ně někdo střílí.

Proruská strana vidí pomoc USA jako provokaci

Minulý týden na mezinárodním jednání o ukrajinském konfliktu, které se konalo v Kyjevu, místnost naštvaně opustili zástupci Ruska. Stalo se tak poté, co USA oznámily, že pomohou Ukrajině s posílením obranného potenciálu. Zvláštní zmocněnec USA pro Ukrajinu Kurt Volker upozornil na to, že by toto rozhodnutí mohlo vést k „masivní eskalaci“.

Prezident Macron a kancléřka Merkelová před Vánocemi požadovali, aby se situace co nejrychleji vyřešila. Oba, stejně tak jako OSCE, jsou pro diplomatickou cestu, která by byla v souladu s minskými dohodami uzavřenými v roce 2015. Jednání USA, které Ukrajině poskytly zbraně v hodnotě 41 milionů dolarů, prý mohou vyvolat jedině krveprolití.

Lidé chtějí mír

Vojáci obou stran jsou připraveni na válku, boje mohou vypuknout kdykoliv. Civilisté žijící nedaleko fronty si ale přejí jediné, aby konflikt, co nejdříve skončil. Jejich život se nezastavil. Karpenková připravuje novoroční hostinu pro svoji rodinu. Dárky se ale rozdávat nebudou. „Nepotřebuje žádné dary, chceme jen mír. Jsou to už čtyři roky a my nemáme kam jít, na koho se obrátit. Jedině konec války nám pomůže,“ uvedla na závěr.

Výměna zajatců mezi separatisty a Ukrajinci. Výměna zajatců mezi separatisty a Ukrajinci. | Reuters

Zobrazit celou diskusi