Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Španělský premiér Rajoy je ochotný s Katalánci jednat. Jenže má podmínku

Autor: ČTK, Mii - 
22. prosince 2017
16:10

Španělský premiér Mariano Rajoy věří, že Katalánsko po čtvrtečních volbách vstoupí do období dialogu, spolupráce a plurality. Zároveň je připraven s katalánskými politiky jednat. Rajoy to uvedl v pátek na tiskové konferenci v Madridu. Upozorňuje ale, že tak udělá, jen pokud nebudou porušovat ústavu.

„Španělská vláda chce nabídnout veškerou spolupráci a ochotu ke konstruktivnímu, otevřenému a realistickému dialogu v rámci zákona vládě, která bude ustavena v Katalánsku, abychom vyřešili problémy tamních obyvatel,“ uvedl v pátek Rajoy.

Španělský premiér také připomněl, že separatistické strany při čtvrtečním hlasování ztratily podporu, i když méně než si Madrid přál. Separatistické strany sice v katalánském parlamentu opět získaly absolutní většinu, ale mají o dvě křesla méně než po volbách v roce 2015.

„Nikdo nemůže mluvit jménem Katalánska, když nemá podporu celého regionu. Po volbách je evidentní to, že Katalánsko není jednotné, ale pluralitní,“ řekl také Rajoy.

Španělský premiér odmítl návrh Madridem sesazeného katalánského premiéra Carlese Puigdmenota ke schůzce. Puigdemont v pátek v Bruselu řekl, že je připraven k jednání s Rajoyem v Bruselu, anebo na „jiném místě v EU kromě Španělska“. Tam mu totiž hrozí zatčení kvůli obvinění ze vzpoury v souvislosti s jeho separatistickými snahami.

„Pokud bych se s někým měl sejít, tak je to s Inés Arrimadasovou, která vyhrála volby,“ řekl španělský premiér s odkazem na předsedkyni promadridské strany Ciutadans, která získala ve čtvrtečních volbách nejvíce křesel v katalánském parlamentu.

Rajoy odmítá předčasné celostátní volby

Převzetí přímé správy Katalánska, k němuž Madrid přikročil koncem října kvůli snahám tamní vlády o nezávislost, podle Rajoye skončí, až bude nová katalánská vláda. „Datum bude takové, jaké stanovil (španělský) Senát: až bude vláda,“ řekl Rajoy. Nový katalánský parlament má zasednout do 20 pracovních dnů od voleb. Poté má jeho vedení do deseti pracovních dnů navrhnout kandidáta na premiéra, jehož schvaluje tamní parlament.

„Nepodsouvejte mi ten nejhorší z možných scénářů,“ uvedl Rajoy. Bez bližších podrobností dodal, že byli i lidé, kteří chtěli, aby převzetí přímé správy trvalo čtyři roky. „Tohle je velmi výjimečná situace a výjimečná situace má trvat krátce,“ uzavřel téma španělský premiér.

Rajoy na tiskové konferenci také odmítl, že by v souvislosti s krizí kolem Katalánska uvažoval o vypsání celostátních předčasných voleb. Reagoval tak na velmi špatný výsledek katalánských lidovců ve čtvrtečních volbách v Katalánsku. Lidovci tam získali jen tři křesla v parlamentu, zatímco po volbách v roce 2015 jich měli 11.

Čtěte více: Bouřlivé Katalánsko - 7 důvodů, proč tam vycestovat!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi