Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V Moskvě se pohádali britský a ruský ministr. „Výmysly západní party,“ bránil se Rus

Autor: ČTK, nkov - 
22. prosince 2017
14:55

Ministři zahraničí Ruska a Británie Sergej Lavrov a Boris Johnson se při dnešním jednání v Moskvě pohádali kvůli údajnému vměšování Ruska do volebních procesů v Evropě a USA. Informují o tom ruská média. Nakonec se v přítomnosti novinářů shodli na tom, že je třeba „obrátit list“. Jenže Johnson měl i další kritické připomínky.

„Boris Johnson nedávno prohlásil, že nemá žádné důkazy o ruském vměšování do referenda o brexitu,“ poznamenal ruský ministr zahraničí Sergerj Lavrov. „Důkazy o ÚSPĚŠNÉM ruském vměšování,“ opravil svého partnera Boris Johnson.

Lavrov opáčil, že kdyby se Johnson okamžitě neohradil, „pokazil by si reputaci v britských médiích“. „Sergeji, bojím se spíš o tvou reputaci,“ pokračoval podle agentury TASS ve sporu britský ministr. „Považoval bych za důležité, kdybyste přiznali ruské pokusy vměšovat se do našeho referenda. Ať byly jakékoli, skončily nezdarem. Kdyby tyto pokusy měly úspěch, všechno by bylo jinak.“

Lavrov: Jste rukojmím vlastních výmyslů

Úspěch se nedostavil, protože žádné pokusy nebyly, trval na svém Lavrov. „Když někdo tvrdí opak, musí předložit důkazy, bez nich je obtížné o tom mluvit. Vaše západní parta si to vymyslela a teď se stala rukojmím vlastních výmyslů,“ prohlásil Lavrov.

Podle Johnsona existuje mnoho důkazů o ruském vměšování do voleb v Německu, Dánsku, Francii nebo ve Spojených státech. Britský ministr nicméně podle agentury Interfax navrhl obrátit list. „Můžeme se pohnout dopředu, podobné pokusy musejí zůstat v minulosti,“ řekl Johnson a dodal, že Lavrov s tím nepochybně souhlasí.

Informace o vměšování ruských hackerů do referenda o brexitu, které se uskutečnilo letos v červnu, prošetřuje Dolní sněmovna britského parlamentu. Údajné kybernetické operace Rusů při loňských prezidentských volbách v USA vyšetřují tři výbory amerického Kongresu.

 

Johnson přiznal krizi

 

Krizi ve dvoustranných vztazích Británie a Ruska dnes před zahájením svých rozhovorů v Moskvě shodně přiznali oba ministři. Johnson přitom přijel na návštěvu Ruska jako první ministr zahraničí Spojeného království po pěti letech. Londýn a Moskva se také výrazně rozcházejí v názoru na řešení krizí na Ukrajině a v Sýrii.

 

Ještě před odletem z Londýna se Johnson pustil do ostré kritiky Rusů. „Naše vztahy s Ruskem nemohou být normální, protože Moskva se dál pokouší destabilizovat situaci v evropských zemích, včetně Ukrajiny,“ zdůraznil Johnson. „Jsme připraveni hájit naše zájmy,“ dodal.

 

Chmurnou předehru dnešního jednání podpořila i premiérka Theresa Mayová. Prohlásila, že má pro Rusko „velmi prostou zprávu: víme, co provádíte a neuspějete s tím“. Premiérka řekla, že Johnson bude v Moskvě jednat přímočaře s jasnou hlavou, vědom si problémů na Krymu, na Ukrajině a kolem ruské dezinformační kampaně.

 

 

Už v neděli v rozhovoru pro list Sunday Times Johnson uvedl, že Rusko je „uzavřená, protivná, militaristická a nedemokratická země. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v reakci prohlásila, že tyto výroky mohou Rusy jen rozesmát a nemohou je pohoršit, protože jejich autorem je Johnson.

 

Lavrov před dnešním jednáním zvolil diplomatický tón. Ohradil se proti výtkám, že na zhoršení vztahů nese vinu jeho země. Nápravu lze podle něj zjednat jen přímo „z očí do očí“ a Moskva je ke zlepšení styků připravena.

Ruští hackeři znovu útočili

 

Britové a Rusové se však neshodnou ani na kybernetických útocích iniciovaných Moskvou a agresivní dezinformační kampani, kterou údajně řídí ruská vláda.

Ruští hackeři přitom od roku 2014 napadli účty elektronické pošty zhruba 200 novinářů, jejichž kritika na adresu Moskvy dráždí Kreml. Napsala to dnes agentura AP s odvoláním na analýzu bezpečnostní internetové firmy Secureworks. Cílem hackerů je prý získat citlivou poštu, kterou by proti žurnalistům mohli v budoucnu použít.

 

V seznamu napadených je padesátka zpravodajů zahraničních médií působících v Moskvě, ale i málo známí blogeři z ruských provincií nebo bývalých sovětských republik. Postižena byla i řada prominentních opozičních novinářů, například televizní moderátorka Xenia Sobčaková, která kandiduje v prezidentských volbách.

 

Na seznamu je také britský novinář Eliot Higgins, zakladatel investigativní skupiny Bellingcat, která mimo jiné vyšetřuje pád malajsijského letadla nad Donbasem v roce 2014. Terčem hackerů byla i Ellen Barryová, bývalá moskevská zpravodajka listu The New York Times.

 

Za útoky podle společnosti Secureworks stojí hackerská skupina Fancy Bear, kterou podle amerických tajných služeb řídí ruská vláda. Členové Fancy Bear měli podle tvrzení expertů loni zaútočit na server americké Demokratické strany s cílem kompromitovat prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou.

Video  Facka pro Mayovou. „Rebelové“ si vybojovali zákon, kterým ovlivní finále brexitu.  - Reuters, Markéta Volfová
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Mikael ( 22. prosince 2017 15:46 )

Z tohoto vidíte, jak jsou ti Rusové dobří...nejen že dokázali virtuální formou dosadit "svého" prznidenta..ale také odtrhnout Anglii od EU a ovlivnit německé volby tak, aby už nemilovali bábu Merkel a produktivní islámce.. Copak si ti na tom západě neuvědomují, jak moc to Rusko celossvětově posilují a jak moc se těmito svými výmysly oslabují ve slabošské snaze hodit svoje krize, úpadky a následky staletého mnichovizmu na druhé???

Zobrazit celou diskusi