Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Potracené mrtvolky dětí, injekce a mor: Tak vypadá práce na obří skládce

Autor: Darina Jíchová - 
21. prosince 2017
11:10

Zhruba 3 tisíce lidí pracují na obří skládce Ralatitra, česky Město much, na okraji hlavního města Antananarivo na Madagaskaru. Lékaři ze Světové zdravotnické organizace se obávají, že by se místo mohlo stát epicentrem další epidemie moru. Lidé tam stráví až 10 hodin denně, někteří dokonce žijí přímo na skládce. Plat rovněž není zrovna vysoký, za den tam člověk dostane 70 pencí, tedy něco málo přes 20 korun.

Fanja Randriamihavová (15) žije a pracuje na skládce, která se rozkládá na ploše 50 akrů. Každý den sem přivezou více než 600 tun dalšího odpadu z hlavního města. Fanja sdělila reportérům z deníku The Guardian, že lidé se tam dělí do různých skupin. Někdo sbírá kovy, někdo plast a další zbytky uhlí. Uvedla, že všichni si musí dávat pozor na výkaly, krysy a použité injekce.

Nejhorší je najít mrtvolku potraceného dítěte

V Ralatitře většinou pracují celé rodiny, matky a děti přes den a muži pak v noci. Vydělané peníze nutně potřebují a nedbají na nebezpečí nákazy moru, který se zemí šířil v létě. Nemocnice zaznamenaly 2400 případů.

„Bůh nás ochrání,“ řekla reportérům Fanja, moru se nebojí. Nejhorší věcí, na kterou na skládce narazila, jsou prý potracené děti. „Není to neobvyklé, ale člověk si na to nikdy nezvykne, pokaždé mě to šokuje.“ Isabel Rakotomirianová (40) pracuje na smetišti už 15 let, dlouho tam dělala i její sestra, ta z místa odešla – obávala se o zdraví svých dětí. Teď je zaměstnaná v porfýrovém dole, vydělá si ale podstatně méně, pouze 12 korun denně.

Skládku vlastní soukromá firma

Ralatitru spravuje soukromá společnost Service Autonome de Maintenance de la Ville d’Antananarivo (Samva), která má smlouvu s místními úřady. Samva byla obviněna z toho, že se pokouší zabránit vstupu novinářů na skládku. Vedení pravděpodobně nechce, aby mluvili s jejich zaměstnanci. Společnost toto obvinění nekomentovala.

Proslýchá se, že několik lidí prý už zemřelo pod koly náklaďáků, když usnuli na skládce po noční směně. Je ale diskutabilní, zda za to nese odpovědnost firma. Za poslední dva měsíce byla nahlášena další dvě úmrtí. Lidé se nyní bojí, že kvůli strachu z moru bude skládka uzavřená a oni přijdou o práci.

Život na obří skládce v Jakartě:

Zobrazit celou diskusi