Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Věděl o zneužívání chlapců, kněze ale kryl. Zemřel nechvalně proslulý kardinál Law

Autor: simao, ČTK - 
20. prosince 2017
08:00

Ve věku 86 let zemřel někdejší bostonský arcibiskup kardinál Bernard Law, který údajně věděl o zneužívání chlapců ve své arcidiecézi, ale nezabránil tomu. S odkazem na nejmenovaný zdroj v katolické církvi o tom ve středu informovala agentura AP.

V roce 2002 církevní dokumenty odhalily, že Law věděl o zneužívání mladých chlapců ve své arcidiecézi a místo řešení případů překládal kněze z farnosti na farnost.

The Guardian označuje Lawa za hlavní postavu bostonského skandálu se sexuálním zneužíváním. Skandál ve své arcidiecézi se však pokusil Law nejprve ignorovat - odmítl jej komentovat. Poté se však omluvil a sliboval nápravu. Vynořovaly se však nové a nové případy, které odhalily další církevní záznamy. Poukázaly na to, že větší péče byla věnována kněžím než obětem, podotýká The Guardian.

Law věřil, že vše povede v bostonském arcibiskupství k „uzdravení, usmíření a jednotě, které jsou tak zoufale potřebné“. „Všem, kteří trpěli mými nedostatky a chybami, se omlouvám a prosím je o odpuštění,“ komentoval kauzu.

Pod tlakem veřejnosti nakonec Law podal rezignaci v dubnu 2002, ale papež Jan Pavel II. ji přijal až půl roku poté. Představitelé Vatikánu mu později svěřili správu významné římské baziliky, což jeho kritici hlasitě odsoudili. Kardinál Law zemřel právě v Římě, Vatikán jeho smrt potvrdil v úterý.

moiaza ( 20. prosince 2017 11:33 )

Na porno v kostele jsou šíleně alergičtí. Zneužívání dětí jim nevadí. To je jim vlastní.

Zobrazit celou diskusi