Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vlci v italských Alpách už chodí k domům. Lidi jímá hrůza, byli i u školky

Autor: Mii - 
19. prosince 2017
20:00

Strach z vlků zažívají obyvatelé a návštěvníci Trentina, provincie v italských Dolomitech. Potenciálně nebezpečné psovité šelmy vyšly z lesů a potulují se v nezvyklé blízkosti lidských obydlí. Vlk byl dokonce zachycen na zahradě jedné z místních mateřských školek. Úřady požádaly vládu v Římě o povolení šelmy střílet gumovými náboji, aby se vrátily zpět do lesů. To aktuálně není možné, protože vlci jsou v Itálii přísně chráněný druh.

Úřady začaly věc řešit poté, co se na internetu objevila fotografie, jak se vlk potuluje po pozemku mateřské školy v městě Canazei. Od místa, kde se běžně procházejí děti, jej dělilo pár metrů. Vlk měl navíc v zubech mrtvé zvíře, pravděpodobně muflona nebo divokou ovci.

„Velice blízko Canazei žije vlk. Požádali jsme proto vládu o povolení k použití gumových nábojů, abychom ho mohli vyhnat,“ uvedl pro server Telegraph Michele Dallapiccola, místní zastupitel pro oblast životního prostředí s tím, že v oblasti je vlků více a lidé začínají mít hrůzu.

Experti se domnívají, že vlci pravděpodobně trpí svrabem, který oslabuje jejich imunitní systém, což může být důvod, proč přicházejí z hor mezi lidi, kde cítí snadnější kořist. „To by mohlo náhlou změnu chování vysvětlit,“ pokračoval Dallapiccola. Město podle jeho slov v oblasti má několik lovců a myslivců, kteří dokážou zakročit, když se vlci dostanou moc blízko obydlím. Jediné, co jim schází, jsou gumové náboje.

U jedinců napadených nemocí také zvažují jejich utracení, aby nákazu nešířili dál. „Řím a Evropská unie by měly rychle zakročit, než se stane něco zlého,“ napsal na Facebook Leandro Grones, starosta jedné z místních vesnic.

Vlkům hrozilo vyhynutí 

Vlci jsou v Itálii podobně jako v jiných zemí Evropy přísně chráněni. Země k opatření dospěla poté, co se v roce 1971 dostali na pokraj vyhynutí. Nyní se jim ale daří dobře a Italy nepřestává udivovat, kde všude se nacházejí. Smečka vlků byla zaznamenána i nedaleko Říma, což se naposledy stalo před více než sto lety. Aktuálně jich v zemi žije 1500 až 2000, přičemž většina v Alpách.

Nejen u školky v Canazei byla proto psovitá šelma v posledních dnech vyfocena. Náhodný kolemjdoucí vyfotil velkého jedince také uprostřed vesnice Entracque v Alpách. Vlk se připravoval na boj s místním psem, ale nakonec jej vyděsil zvuk a utekl pryč.

Italské Alpy jsou oblíbenou destinací českých lyžařů. Počet Čechů, kteří sem jezdí, každým rokem roste a letos se očekává, že jich do oblasti společně s Rakouskem a Francií vyrazí půl milionu.

Vlci se pomalu navrací i do české přírody:

Video  Hrátky malých vlčat.  - AOPK ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi