Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zavražděná Češka Naďa má v Berlíně pomník: Merkelová odhalila památník obětem teroru

Autor: ČTK, pk - 
19. prosince 2017
12:59

V Berlíně byl v úterý po poledni odhalen památník obětem teroristického útoku na vánoční trh, při němž přesně před rokem zemřelo 12 lidí a sedm desítek dalších bylo zraněno. Připomíná i Češku Naďu Čižmárovou, která při útoku islámského radikála také zahynula. Smuteční akce na náměstí Breitscheidplatz, po které v úterý bude následovat řada dalších, se zúčastnila i kancléřka Angela Merkelová a prezident Frank-Walter Steinmeier.

„Teroristický útok z 19. prosince 2016 zanechal stopy v srdcích lidí v Berlíně i jinde,“ řekl při odhalení památníku berlínský starosta Michael Müller. „Ukažme teroristům společně, co nás dělá silnými, totiž schopnost žít s ostatními společně v míru a uchovat si v nás to nejlepší; to, co jim chybí – lidskost a víra v budoucnost,“ vyzval zúčastněné.

 

Podobné přání nese i památník samotný. „Za pokojné soužití všech lidí,“ stojí ode dneška na schodech vedoucích k Pamětnímu kostelu císaře Viléma, v jehož bezprostřední blízkosti loni atentátník vjel kamionem do davu na vánočním trhu. Jsou na nich jednotlivě zvěčněna i jména všech 12 obětí a země, z nichž pocházely.

Video  Rok poté: Berlín odhalil památník obětem teroristického útoku  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Martin Haene, Lisle Moore - Nebula
Video se připravuje ...

Napříč památníkem, který byl v úterý obložen světlými růžemi a fotografiemi některých obětí, se táhne dlouhá trhlina, která symbolizuje přelom, jenž útok v životech postižených i ve společnosti způsobil. Pozůstalí, včetně manžela zabité Češky Petra Čižmára, se v úterý podíleli na zaplnění části trhliny zlatavým kovem, který má symbolizovat postupné hojení ran.

„Já si myslím, že je důležité, aby tam ten památník byl. Aby se nezapomnělo na to, že se tady něco stalo,“ řekl Čižmár v pondělí českým novinářům. Památník považuje za vkusný.

Ceremoniál, kterého se účastnili i zranění a záchranáři, se v úterý odehrál pod zataženým nebem, v téměř mrazivém počasí a ve zvláštní atmosféře. Všude okolo totiž byly stánky vánočního trhu, který se i letos snaží navodit veselou předsváteční náladu.

V úterý – v den prvního výročí útoku – zůstal vánoční trh uzavřen, stejně jako některé okolní ulice. Na místě jsou stovky policistů a dalších příslušníků bezpečnostních sil, řada z nich s automatickými zbraněmi. Okolo náměstí Breitscheidplatz, které se nachází v západní části německé metropole, jsou také desítky policejních a záchranářských aut a nejméně jeden obrněný vůz.

Už dopoledne se v Pamětním kostele uskutečnila neveřejná mezináboženská bohoslužba. „Mnoho pozůstalých a zraněných – mnoho z nich – mělo po atentátu pocit, že je stát nechal na holičkách,“ prohlásil v proslovu v kostele prezident Steinmeier. Kvůli chybám úřadů při sledování atentátníka, ale i kvůli nedostatečné podpoře po útoku pozůstalí tvrdě kritizovali kancléřku Merkelovou. Ta se s nimi v pondělí poprvé setkala.

Odhalením památníku pietní akce neskončily. Během dne se na místě uskuteční několik dalších vzpomínek, kterých se od 14:00 může účastnit i veřejnost. Večer ve 20:02, tedy přesně v okamžiku atentátu, se na 12 minut rozezní kostelní zvony.

Kamion jako nástroj teroru. Takhle ho odváželi z centra Berlína:

Video  Kamion jako nástroj teroru. Takhle ho odváželi z centra Berlína.  - Reuters, Blesk.cz, Hudba: Sparky Buddha; Bert Lindar, Hudební banka
Video se připravuje ...

zaviracispendlik ( 19. prosince 2017 18:00 )

pan Čižmár chtěl vynadat Milce. Nápis na pomníku je v Německu Utopie

Zobrazit celou diskusi