Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Místo sportu popravy: Tisícihlavý dav přihlížel na stadionu rozsudkům smrti

Autor: Darina Jíchová - 
18. prosince 2017
13:05

Obyvatelé města Lu-feng v provincii Kuang-tung byli pozváni na tamní sportovní stadion, aby se stali svědky vynesení rozsudku smrti nad skupinkou deseti mužů. Ti byli zatčeni při zátahu na drogový gang a následně odsouzeni. Obvinění byli poté rovnou odvedeni na popravu, informoval o tom deník The Guardian.

Čtyři dny před událostí obdrželi místní lidé pozvánku, aby se zúčastnili veřejného odsouzení. Obvinění byli na stadion převezeni v policejních dodávkách, každého z nich hlídali čtyři strážníci. Po jednom je přiváděli na připravené pódium, kde jim byl přečten jejich rozsudek. Sedm z deseti mužů bylo usvědčeno z drogových zločinů, zbylí tři pak z vraždy a krádeže.

Veřejný soud v Lu-fengu z června 2017. Veřejný soud v Lu-fengu z června 2017. | reprofoto/internet

Mezi přihlížejícími byli i studenti ve školních uniformách. Lidé stáli na sedadlech, aby dobře viděli, co se děje uprostřed stadionu. Někteří si celou událost nahrávali na své mobily, jiní čtení rozsudku nevěnovali žádnou pozornost, bavili se s přáteli a kouřili.

V Číně ročně popraví více lidí, než kde jinde na světě. Počet popravených je dokonce vyšší než součet mrtvých ze všech zemí, které stále rozsudek smrti mají. Přesné číslo ale není známé.

Trest smrti je v Číně běžný

Podle neziskové organizace Dui Hua Foundation Čína v loňském roce vynesla a vykonala přes 2 tisíce rozsudků smrti. Nejvyšší trest není vyhrazen pro nejzávažnější zločiny, jako jsou vraždy a masakry. Lze jej obdržet i za nenásilné činy, například za pašování drog nebo za ekonomické prohřešky. K veřejným soudům v Číně ale dochází jen zřídka.

Soudní systém stojí zpravidla na straně prokurátorů, čínské soudy mají téměř 99,9% míru odsouzení. Znovuzačlenění veřejných soudů do systému je reminiscencí na rané období Lidové republiky.

Sobotní událost z Lu-fengu nebyla prvním lidem přístupným soudem. Podobným způsobem tady bylo před pěti měsíci odsouzeno 8 pašeráků drog.

Drogové centrum Lu-feng

V Lu-fengu před třemi roky proběhl obrovský policejní zátah na drogové gangy. Přes 3 tisíce policistů rozmetalo místní pašeráky, zatklo 182 lidí a zabavilo kolem 3 tun pervitinu. Čínské autority uvedly, že Lu-feng byl zodpovědný za produkci jedné třetiny čínských drog.

tgbg ( 18. prosince 2017 17:45 )

Komouši se nakonec vymlátí sami mezi sebou!

ivoadler ( 18. prosince 2017 15:16 )

Já nemám žádnou averzi vůči trestu smrti. Držím se biblické zásady: oko za oko, zub za zub.

prycsnima ( 18. prosince 2017 14:54 )

 To je úplně v pořádku. A zde jsou ti ksyndlové prohlaseni za nemocné a depresivní. Do číny s nima.

gabreta ( 18. prosince 2017 14:37 )

A neměli by jim dát jenom podmínku, jako u nás?

2626 ( 18. prosince 2017 13:37 )

 odvedeni na popravu ale jakou ??

Zobrazit celou diskusi