Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemětřesení na Jávě bouralo domy a zabíjelo. Lidé prchali pryč od moře

Autor: ČTK, bru, vei - 
16. prosince 2017
09:36

Nejméně mrtvé a pět zraněných si vyžádalo silné zemětřesení, které v pátek zasáhlo nejlidnatější indonéský ostrov Jávu. Otřesy byly cítit v metropoli Jakartě, ale i v řadě dalších měst a obcí. Desítky domů se v postižené oblasti zřítily nebo jsou vážně poničené.  Úřady původně vydaly i varování před vlnou cunami. Po dvou hodinách ale nebezpečí odvolaly.  

Podle americké geologické služby USGS zemětřesení dosáhlo intenzity 6,5 stupně a jeho ohnisko se nacházelo v hloubce 91 kilometrů. Obyvatelé vystrašení mocnými otřesy vybíhali na mnoha místech v panice z budov a indonéská televize vysílala záběry zachycující hustou dopravu na silnicích způsobenou úprkem lidí z pobřežních oblastí.

NA místě pomáhají s přepravou zraněných do nemocnice také zástupci Červeného kříže.

Jedna z obětí - 62letý muž zahynul při zřícení jeho domu na západě Jávy. Druhou pak 80letá žena, která zemřela stejným způsobem. Uvedl to mluvíčí úřadu pro likvidaci následků živelných katastrof Sutopo Purwo Nugroho

Nejvíce postižené jsou regiony kolem měst Tasikmalaya, Pangandaran a Ciamis, které se nacházejí v blízkosti epicentra otřesů. Podle mluvčího Nugroha se zhroutily více než čtyři desítky domů a vážné škody jich utrpělo nejméně 65.

Ve městě Tasikmalaya v oblasti a v několika okresech této části země se podle něj zřítily domy. V Jakartě byly otřesy cítit 20 vteřin, dodal.

Indonésie leží ve vysoce seizmicky aktivní tichomořské oblasti. Zemětřesení přesahující intenzitu šesti stupňů tam nejsou nijak vzácná.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi