Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřela nejstarší Evropanka. Bylo jí 116 let, odešla ve spánku

Ve věku 116 let zemřela v pátek ráno v Barceloně nejstarší Evropanka Ana Velaová. Ilustrační foto
Ve věku 116 let zemřela v pátek ráno v Barceloně nejstarší Evropanka Ana Velaová. Ilustrační foto  (Autor: profimedia)
Autor: ČTK, pk - 
15. prosince 2017
17:41

Ve věku 116 let zemřela v pátek ráno v Barceloně nejstarší Evropanka Ana Velaová, která byla i třetím nejstarším člověkem na světě. Informoval o tom španělský deník El País. Velaová byla nejstarší Evropankou od letošního dubna, kdy zemřela o dva roky starší Italka Emma Moraová.

„Zemřela klidně ve spánku, netrpěla,“ řekla ošetřovatelka z barcelonského domova pro seniory, kde Velaová poslední roky žila. Své 116. narozeniny tam oslavila 29. října spolu se svou devadesátiletou dcerou Anou.

Velaová, rodačka z jihošpanělské Andalusie, neměla až do velmi pozdního stáří vážnější zdravotní problémy. Její stav se zhoršil až po zlomenině stehenní kosti, kterou utrpěla ve 109 letech. Od té doby byla na vozíku. „Moc ji poznamenalo, že od té doby nemohla chodit. Na oslavě svých 110. narozenin už skoro nepromluvila,“ vzpomněl na babičku její pětašedesátiletý vnuk.

Rekordně vysoký věk Velaové přičetla psycholožka barcelonského domova důchodců aktivitě a zájmu o okolní dění. „Milovala hudbu a denně četla noviny,“ uvedla psycholožka María Rosa Martínová.

Velaová byla povoláním švadlena a z rodné Andalusie se ve 40. letech přestěhovala do Katalánska.

„Ráda si dala k jídlu skleničku vína, ale jinak moc alkohol nepila. Jedla všechno, měla ráda maso, ryby, ovoce,“ popsala stravovací zvyky své matky jedna z jejích čtyř dcer.

Nejstarší Evropankou se nyní stala Italka Giuseppina Projettová-Frauová. Ta se narodila 30. května 1902 na Sardinii, ale rodem je Sicilanka.

Emma Morano patřila k posledním žijícím osobám, které se narodily v 19. století:

Video  Emma Morano je jediná žijící osoba, která se narodila v 19. století  - youtube.com_mint/bpž
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi