Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„V Bílém domě jsem to měla těžké.“ Skončila Trumpova asistentka kvůli rasismu?

Autor: Darina Jíchová - 
16. prosince 2017
21:22

Omarosa Manigault-Newmanová promluvila o své práci v Bílém domě, kde působila jako jedna z asistentek prezidenta Donalda Trumpa. Newmanová se proslavila především jako seriálová herečka. Byla nejvýše postavenou Afroameričankou mezi prezidentovými zaměstnanci. Newmanová popírá to, že dostala výpověď, z práce odešla sama.

„Jako jediná Afroameričanka v Bílém domě jsem to měla těžké. Spolupracovala jsem úzce s prezidentem a jeho vládou. Některé věci, kterých jsem byla svědkem, mi byly nepříjemné. Znepokojovaly mě a hluboce mě ovlivnily, zvláště po emoční stránce. Byly to záležitosti týkající se mé komunity a mých lidí,“ řekla Newmanová.

Během rozhovoru v ranní show televize ABC vyvrátila spekulace o tom, že byla propuštěná. „S Johnem Kellym jsem si narovinu promluvila, sdělila jsem mu všechny moje obavy a problémy, se kterými jsem se setkala. Dohodli jsme se na tom, že k 20. lednu podám svou rezignaci,“ prohlásila herečka.

Rezignovala jsem!

Rovněž uvedla na pravou míru to, proč byla v úterý vyvedena z Bílého domu. „Ochranka musela deaktivovat moji přístupovou kartu a ven jsem se mohla dostat jen v jejich doprovodu.“ Na sociálních sítích se dlouho mluvilo o tom, že se Newmanová pokusila dostat do prezidentovy soukromé rezidence. „Ta tvrzení jsou lživá a naprosto směšná.“

Newmanová byla jednou z předních afroamerických zastánkyň prezidenta. Její názor na Trumpovu vládu se ale změnil po incidentu v Charlottesville, kde bělošští extrémisté vyvolali násilnosti, které si vyžádaly jednu oběť. Postoj prezidenta, který řekl, že vina je na obou stranách, se Newmanové velmi dotkl.

Co na její odchod řekl prezident?

Dál ovšem o tématu odmítla mluvit. Prezident vzal na vědomí její rezignaci a komentoval ji na svém twitterovém účtu: „Děkuji vám, Omaroso, za vaši práci. Přeju vám úspěch do budoucna.“ Později řekl tisku: „Omarosu mám moc rád, je to dobrý člověk.“ S jejím odchodem se zmenšil už tak nízký počet Afroameričanů pracujících v Bílém domě.

Omarosa Manigault-Newmanová. Omarosa Manigault-Newmanová. | reprofoto/twitter

Trump a Newmanová se znají od doby, kdy účinkovala v jeho televizní show Apprentice v roce 2004. Podle ní to byl jediný okamžik, kdy jí současný prezident, tehdy jako porotce, řekl: „Máte padáka!“ Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová uvedla, že příčiny odchodu Newmanové berou velmi vážně a budou je řešit.

Newmanová přislíbila, že až její rezignace nabyde platnosti, promluví o tom, co ji skutečně přimělo opustit Bílý dům a Trumpovu vládu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jany ( 16. prosince 2017 23:05 )

takze pripustit vinu ne? chti jen vyhody? fnukat kdyz se nedari?

Zobrazit celou diskusi