Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vědci objevili nejstaršího žijícího obratlovce: 512 let starý žralok! Plaval, už když Da Vinci maloval Monu Lisu

Autor: Štěpán Šimůnek - 
17. prosince 2017
21:51

Narodil se v době, kdy u nás vládl Vladislav Jagellonský a Leonardo da Vinci ve Florencii portrétoval Monu Lisu. Vědci tvrdí, že objevili nejstaršího žijícího živočicha – žraloka, který podle nich může být starý až 512 let!

Už loni dánští vědci informovali, že nejdéle žijícími obratlovci jsou žraloci malohlaví (též grónští), kteří se mohou dožít až 400 let. Jejich norští kolegové teď ale na pomezí Severního Atlantiku a Severního ledového oceánu objevili zástupce téhož druhu, který je ještě starší. A stále žije!

K tomu, že se narodil začátkem 16. století, se dopracovali jednoduše: žraloci malohlaví se rodí v délce asi 40 cm a celý život rostou. Tempo: 1 cm za rok. Zkoumaný jedinec přitom měří 548 cm! K přesnějšímu určení věku pak expertům pomohla odebraná tkáň, kterou podrobili analýze zkoumající pokles počtu atomů uhlíku v organismu, tzv. radiokarbonové metodě datování.

„Je jako žijící časová schránka. Věříme, že nám může poskytnout stopy o dlouhodobých účincích změn klimatu na dlouhověké organismy,“ říká profesor Kim Praebel z Univerzity Tromsø. Na dlouhověkosti žraloků malohlavých se podílí zejména to, že žijí v chladu, mají pomalý metabolismus a pohybují se pomalu (max. 2,7 km/h).

Žraloci malohlaví jsou evidováni jako téměř ohrožený druh. Islandští rybáři je i přesto jako jediní na světě dodnes loví. Z jejich masa, ač je kvůli vysokému obsahu močoviny silně toxické, a tak se před konzumací musí opakovaně převařit, zkvasit a několik měsíců sušit, připravují tamní specialitu hákarl.

VIDEO: Žralok v Miami kličkoval mezi plavci. Ti si ho nevšimli

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

silen ( 18. prosince 2017 04:06 )

...a k čemu nám to je?! Nemohu se zbavit pocitu, že těch "vědců" už je tolik, že už pomalu nevědí, co by měli "vědecky zkoumat", aby mohli pohodlně pobírat nemalé platy ze státních rozpočtů... Posledně měl Šíp v tv-pořadu nějakého "egyptologa"! Proboha, k čemu nám jsou u nás egyptologové, kteří jsou navíc z rozpočtu tak štědře dotovaní, že si tam mohou najmout egyptské dělníky na ty různé kopáčské práce v písku a oni pak jen pohodlně "vyhodnocují" nějaké ty vykopané střepy... A další "vědecké" týmy máme v Antarktidě, Jižní Americe... a bůhví kde všude po světě...! My, chudá země, kde stále rostou ceny za bydlení, energie, potraviny, služby... Jo, až budeme bohatí, jako Norsko nebo Švýcarsko, tak si tenhle luxus můžeme klidně dovolit!!!

Zobrazit celou diskusi