Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čína se děsí pádu Kimova režimu. Staví uprchlické tábory pro davy utíkající z KLDR

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
12. prosince 2017
15:09

Čína údajně buduje u své hranice se Severní Koreou síť uprchlických táborů. Napsal to v úterý britský list The Guardian s tím, že Peking se takto připravuje na možný příliv běženců, pokud by režim severokorejského diktátora Kim Čong-una padl a KLDR zachvátil chaos či přímo ozbrojený konflikt.

Zprávu o tajné výstavbě nejméně pěti uprchlických táborů u 1416 kilometrů dlouhé hranice Číny a KLDR zveřejnil jako první minulý týden deník Financial Times s odvoláním na vnitřní dokument, který unikl z čínské státní telekomunikační společnosti China Mobile. Ta podle všeho dostala za úkol zajistit pro tyto tábory internetové služby.

Tábory jsou podle zmíněného dokumentu budovány v čínské provincii Ťi-lin. „Vzhledem k přeshraničnímu napětí... komunistická strana a vláda okresu Čchang-paj navrhly zřídit až pět uprchlických táborů v tomto okrese,“ píše se v textu, jehož pravdivost The Guardian nemohl ověřit.

Čína se obává pádu Kimova režimu

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí odmítl v pondělí existenci táborů potvrdit, zároveň ale jejich výstavbu nepopřel. „Žádnou takovou zprávu jsem neviděl,“ řekl mluvčí Lu Kchang novinářům. Podle listu The Guardian výstavba táborů odráží rostoucí obavy Pekingu z potenciální politické nestability, či dokonce zhroucení režimu v Severní Koreji.

KLDR provedla v září svou šestou a zatím nejsilnější jadernou zkoušku. V poslední době uskutečnila také sérii raketových testů. Koncem listopadu otestovala raketu, o které tvrdí, že je schopna zasáhnout celé Spojené státy. USA následně vyzvaly svět, aby s Pchjongjangem přerušil veškeré styky.

KLDR provedla podle Tokia další pokusný jaderný výbuch. KLDR provedla podle Tokia další pokusný jaderný výbuch. | ČTK

Expert na Severní Koreu Čcheng Siao-che, který působí na univerzitě v Pekingu, uvedl, že nemůže pravost dokumentu potvrdit, ale že by bylo od Číny nezodpovědné, pokud by takové přípravy nepodnikala. „Napětí na Korejském poloostrově je vysoké... je na pokraji války. A jako velmoc a sousední země by Čína měla mít připravené plány pro všechny eventuality,“ dodal.

Minulý týden oficiální list v čínské provincii Ťi-lin, která je nejblíže severokorejské základně sloužící k jaderným testům, otiskl celostránkový článek s radami, jak reagovat v případě jaderné katastrofy. Při takové události jsou užitečným pomocníkem jódové tablety, ochranné masky a mýdlo, napsal Ťilinský deník.

Miliony Severokorejců trpí hladem

Poslední průzkumy Rady pro lidská práva ukázaly, že přes 18 milionů Severokorejců potřebuje humanitární pomoc. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zeid Ra'ad Al-Hussein upozornil na to, že přísné sankce uvalené na KLDR ztěžují život běžným občanům, na vládnoucí elitu ale zatím dopad nemají.

Sankce mají dopad jen na běžné Severokorejce

Téměř 70 % populace KLDR trpí nedostatkem jídla a pomoc humanitárních agentur je to jediné, co je drží při životě, shrnul ve své zprávě Al-Hussein. Uvedl také, že sankce ztěžují dopravu humanitární pomoci do země. Následně požádal Radu bezpečnosti OSN, aby se pokusila minimalizovat dopady stanovených opatření na nevinné Severokorejce.

Během tohoto roku Rada bezpečnosti třikrát uvalila sankce na KLDR, jejich cílem bylo přimět Kim Čong-una, aby ukončil svůj jaderný program. Tvrdá opatření ale zasáhla především běžné občany a nyní je třeba zajistit to, aby se pomoc dostala ke všem potřebným. V KLDR navíc od dubna stoupla cena potravin zhruba o 160 %, na což upozornil náměstek generálního tajemníka OSN pro preventivní diplomacii ve Střední Asii Miroslav Jenča.

Rada bezpečnosti OSN a speciální komise zabývající se právě stanovenými opatřeními v Severní Koreji budou o kritické situaci jednat v pátek. K zasedání dojde i přesto, že některé státy - Čína, Rusko a Bolívie - včera hlasovaly proti projednávání začínající humanitární krize. Náměstek čínského velvyslance pro OSN Wu Chaj-tchao podobná jednání považuje za kontraproduktivní. Americká velvyslankyně Nikki Haleyová si naopak myslí, že by OSN měla o lidských právech jednat častěji.

Atmosféra zhoustla kvůli porušování lidských práv

OSN viní Severní Koreu z porušování lidských práv, z mučení politických vězňů, kteří jsou drženi v nelidských podmínkách v pracovních táborech. Zeid Al-Hussein rovněž prohlásil, že v souvislosti s porušováním lidských práv se „už tak vypjatá situace na Korejském poloostrově ještě vyostřila“. OSN musí jednat, než dojde k otevřenému konfliktu.

Zobrazit celou diskusi