Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ceny plynu po explozi u Slovenska letí vzhůru. Itálie vyhlásila stav nouze

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
12. prosince 2017
18:50

Exploze plynového terminálu na východě Rakouska u slovenských hranic přerušila dodávky plynu do Itálie, Slovinska a Chorvatska, oznámil rakouský provozovatel Gas Connect Austria. Itálie vyhlásí stav nouze. Velkoobchodní ceny plynu v reakci na událost prudce vzrostly, upozornila agentura Reuters. Evropská komise oznámila, že bude situaci po explozi terminálu pozorně sledovat.

„Tranzit přes Rakousko směrem na jih a jihovýchod je narušen až do dalšího oznámení,“ uvedl rakouský provozovatel terminálu v prohlášení. Dodal, že lokalita, která je významným regionálním přepravním uzlem, byla uzavřena. Domácí dodávky bude možné v dohledné budoucnosti zajistit. Požár způsobený explozí byl odpoledne uhašen, zařízení ale podle společnosti Gas Connect zůstává mimo provoz.

Exploze plynového terminálu u slovensko-rakouských hranic Exploze plynového terminálu u slovensko-rakouských hranic | Reuters

Italové mají kvůli plynu vážné problémy

Italský ministr průmyslu Carlo Calenda řekl novinářům, že Itálie kvůli omezení dodávek po výbuchu vyhlásí stav nouze. Podle něj incident odhalil vážné problémy s dodávkami a zdůraznil potřebu Transadriatického plynovodu TAP, který má poskytnout Itálii novou trasu pro dodávky, avšak kvůli protestům je zpožděn.

Italská energetická firma Snam se domnívá, že by dodávky mohly být obnovené ještě dnes. Dodávky svým klientům je díky zásobám schopná zajistit. Také ministerstvo průmyslu uklidnilo, že situace je pod kontrolou.

Ruský Gazprom Export uvedl, že pracuje na přesměrování toku plynu a snaží se zajistit nepřerušené dodávky klientům. Ukrajinský přepravce plynu Ukrtransgaz oznámil, že exploze dočasně sníží tranzit plynu přes Ukrajinu směrem na Slovensko. Neupřesnil ale, jak výrazný tento pokles bude a jak dlouho potrvá.

Na Česko havárie nemá mít vliv

Velkoobchodní ceny plynu se mezitím výrazně zvýšily. V Itálii na velkoobchodním trhu s dodáním následující den skokově vzrostly o 215 procent na rekordních 75 eur za megawatthodinu. V Británii, která má v Evropě největší trh s plynem, se cena plynu s okamžitým dodáním dostala na maximum od roku 2013.

Výkonný ředitel Českého plynárenského svazu Jan Ruml řekl, že havárie nebude mít na dodávky plynu do Česka vliv, nehrozí podle něj ani zdražení komodity.

„Od roku 2013, kdy byl uveden do provozu plynovod Opal, je největším vstupním místem plynu do České republiky Hora Svaté Kateřiny u bývalé východoněmecké hranice. Plyn tak dnes teče obráceně než dříve,“ dodal. Mluvčí Eustream potvrdil, že havárie nebude mít dopad na dodávky zemního plynu ani na Slovensko.

Baumgartenský terminál je důležitým skladištěm a uzlem pro distribuci zemního plynu přicházejícího do Rakouska z Ruska a Norska. S roční kapacitou 40 miliard kubických metrů je toto zařízení, uvedené do provozu v roce 1959, jedním z hlavních plynových středisek střední Evropy. Odehrává se zde přejímání, měření a zkoušení plynu z Ruska, Norska a dalších zemí a je tu připravován pro další transport. Z 51 procent ho kontroluje rakouská energetická skupina OMV.

Záznam požáru po výbuchu terminálu:

cid2000 ( 12. prosince 2017 19:31 )

.... někdo má zájem sabotovat dodávky levného plynu z Takže hledej za tímto výbuchem americkou CIA.Destabilizovat Evropu s plynem.To jim vždycky šlo dobře. Někde mimo USA vyprovokovat nepokoje, nesváry a pak to tam jako demokraticky hasit a bombardovat!!!Jsou to US-šikulové!! Břidlice je prostě břidlice.

Zobrazit celou diskusi