Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Útočník na Manhattanu měl druhou bombu. Tragédii zabránili čtyři hrdinové

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
12. prosince 2017
12:05

Pondělní exploze v newyorském metru byla pokusem o teroristický útok, oznámil starosta města Bill de Blasio. Vyšetřovatelé popsali pachatele (27) jako obyvatele newyorské čtvrti Brooklyn, který je zřejmě původem z Bangladéše. Incident podle prezidenta Donalda Trumpa zdůraznil potřebu, aby Kongres změnil imigrační zákony.

Policie případ vyšetřuje jako „čin související s terorismem“. Pachatele identifikovala jako Akayeda Ullaha, který žije v New Yorku sedm let. Trhavinu chtěl odpálit, není ale jisté, že to mělo být právě v metru, kde nakonec k výbuchu došlo.

Video  Zranění a panika na Manhattanu: Sebevražedný útočník na sobě odpálil bombu.  - Reuters, Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Policisté riskovali vlastní životy

Těsně po výbuchu tunel zaplnil kouř a mezi lidmi vypukla panika. Nicméně čtyřem policistům, Seanu Gallagherovi, Drewovi M. Prestonovi, Johnovi F. Collinsovi a Anthonymu Manfredinimu, se podařilo podezřelého zneškodnit. Collins vytáhl zbraň a za pomoci svých kolegů Ullaha zatkl. Rychlý zákrok policistů přišel dříve, než mohl útočník odpálit druhou bombu.

„Čtyři odvážní policisté riskovali vlastní život při zatýkání ozbrojeného útočníka. Jsem velmi šťastný, že se jim ho podařilo zneškodnit dřív, než napáchal ještě větší škody. Útok se obešel bez obětí. Jsem na strážníky velmi pyšní, všichni čtyři muži svou práci berou velmi vážně,“ řekl při projevu šéf místní policie Paul Nunziato.

Útočník zranil sebe a tři kolemjdoucí

Tři kolemjdoucí mají lehká zranění, čtvrtým zraněným je útočník, kterého policie zadržela. Při explozi muž utrpěl popáleniny na rukou a na břiše. Ostatní zraněné zasáhla tlaková vlna, stěžují si na poškození sluchu a bolesti hlavy.

Atentátník je podle vyšetřovatelů pod silným vlivem islamistů, zprávy z Bangladéše ale svědčí o tom, že kriminální minulost neměl. Není pravděpodobné, že by s některou z teroristických skupin udržoval aktivní kontakt nebo že by byl součástí širšího spiknutí. Jeho čin byl reakcí na akce izraelské armády v Pásmu Gazy.

Atentátník měl u sebe dvě bomby

Podle informace newyorského guvernéra Andrewa Cuoma existují důkazy, že bombu si sám vyrobil doma podle internetového návodu. Útočník měl u sebe dvě výbušná zařízení. Předčasně detonovala tzv. trubková bomba, která byla dlouhá zhruba 30 centimetrů a obsahovala střelný prach, chemikálie, baterii a hřebíky.

Ullah ji měl na sobě připevněnou pomocí suchého zipu. Policie zatím nespecifikovala druh druhé bomby. „K výbuchu bomby došlo předčasně. Podezřelý ji odpálil, ale došlo jen k částečné explozi,“ sdělil tisku Cuoma.

Sousedi: Bangladéšan byl nepřátelský

Ullah přijel do USA v roce 2011 na základě víza, jež vstup umožňuje příbuzným lidí, kteří mají povolení k trvalému pobytu nebo získali americké občanství. S vyšetřovateli komunikuje z nemocničního lůžka. Policie rovněž vyslechla jeho příbuzné žijící v USA a očité svědky exploze. Po nějakou dobu, v letech 2012–2015, pracoval jako taxikář, on a jeho rodina žijí v Brooklynu, který se nachází zhruba 16 kilometrů od autobusového nádraží Port Authority.

Ullahův soused Alan Butrico uvedl, že Bangladéšan žije ve sklepním bytě a jeho sourozenci pak o patro nad ním: „S nikým se moc nestýkají. On (Ullah) působí nevlídně.“ Rovněž uvedl, že další nájemníci si den před útokem stěžovali na křik vycházející z Ullahova bytu.

Trump požaduje zpřísnění předpisů

Prezident Trump uvedl, že incident zdůrazňuje nutnost, aby Kongres přijal jím prosazované zpřísnění přistěhovaleckých předpisů. Podezřelý Bangladéšan se dostal do USA na rodinné vízum a tato „řetězová migrace“ je neslučitelná s národní bezpečností, dodal Trump podle agentury Reuters.

Český generální konzulát v New Yorku nemá informaci o tom, že by mezi zraněnými byli čeští občané. Na svém webu to oznámilo české ministerstvo zahraničí. Čechům zdržujícím se v místě incidentu doporučuje, aby dbali pokynů policie.

New York jako častý cíl teroristů

Guvernér státu New Jersey Chris Christie nechal zvýšit bezpečnostní zajištění všech dopravních uzlů ve státě, který s newyorskou aglomerací bezprostředně sousedí. Provoz autobusového terminálu na Manhattanu byl několik hodin po atentátu v plném rozsahu obnoven.

New York v posledních letech postihlo několik teroristických útoků. Poslední z nich, při němž atentátník koncem října autem najel do skupiny lidí nedaleko Světového obchodního střediska, stál život osm lidí.

agfor ( 12. prosince 2017 12:24 )

To je ta civilizační lidumilnost - oni ho zatkli. Měli ho pořádně zmlátit a pak zastřelit.

Zobrazit celou diskusi