Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Mohutná exploze u slovenských hranic: Jeden mrtvý a 18 zraněných po výbuchu plynu

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Darina Jíchová, kal - 
12. prosince 2017
10:15

Exploze plynového terminálu ve východorakouské obci Baumgarten an der March poblíž slovenských hranic si dnes vyžádala jednoho mrtvého a 18 zraněných. Podle agentury APA o tom informovala mluvčí regionálního Červeného kříže. Server oe24.at předtím s odvoláním na policii psal o 60 zraněných, společnost Gas Connect o čtyřech zraněných a jednom nezvěstném. Na místo se sjelo několik hasičských vozů, přivolány byly sanitky i záchranářské vrtulníky.

Výbuch otřásl zařízením nedaleko hraniční řeky Moravy dnes ráno. V 8:45 došlo k explozi a požáru, citovala agentura DPA policejního mluvčího. Okolí je uzavřeno. Podle provozovatele zařízení, společnosti Gas Connect, v areálu pracovalo zhruba 50 lidí. Příčinou exploze byla pravděpodobně technická závada.

Záznam požáru po výbuchu terminálu:

„K explozi došlo dnes ráno v 8:45, následně vypukl požár. Situace je momentálně pod kontrolou hasičů,“ sdělil agentuře AFP policejní mluvčí Edmund Tragschitz. Na místě zasahuje několik požárních jednotek, podle dosavadních zpráv přišel o život jeden člověk, dalších 18 bylo zraněno. 

Ze vzduchu si obrázek o situaci udělala s pomocí vrtulníku i policie, potvrdil regionální policejní mluvčí Heinz Holub. Nejméně jednoho člověka s popáleninami už přepravil do vídeňské všeobecné nemocnice vrtulník záchranné služby.

Mohutná exploze u slovenských hranic. Mohutná exploze u slovenských hranic. | Reuters

Požár  terminálu si vyžádal uzavření tranzitu plynu do Rakouska přes Slovensko. Na dodávky plynu do ČR havárie nebude mít vliv. 

Baumgartenský terminál je důležitým uzlem pro distribuci zemního plynu přicházejícího do Rakouska z Ruska a Norska. S roční kapacitou 40 miliard kubických metrů je toto zařízení, uvedené do provozu v roce 1959, jedním z hlavních plynových středisek střední Evropy, napsala agentura AFP. Z 51 procent ho kontroluje rakouská energetická skupiny OMV.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 12. prosince 2017 13:16 )

Je to opravdu šokující. Ruský plyn dostáváme z Rakouska. Ukrajina ho rozkrádala, Poláci Rusy moc se rou a tak ruský plyn jde pod Baltem do Německa a odtud zpátky do východní Evropy. Pro Německo (i Rakousko) je to bezva kšeft a východní Evropa si připlatí.

agfor ( 12. prosince 2017 12:22 )

O pšouku v Rakousku píšete, ale že to zase ráno bouclo v Chemopetrolu v Litvínově ani řádek.

Zobrazit celou diskusi