Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Putin nařídil stažení ruských vojáků ze Sýrie: Zvládli jsme zničit ISIS

Autor: ČTK - 
11. prosince 2017
11:25

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil stažení ruských sil ze Sýrie, kde dosud vojensky podporují režim syrské hlavy státu Bašára Asada. V pondělí o tom v souvislosti s nečekanou Putinovou návštěvou Sýrie informovaly ruské agentury. Putin se během návštěvy setkal i s Asadem a mimo jiné prohlásil, že syrští a ruští vojáci dokázali za zhruba dva roky zničit mezinárodní teroristickou organizaci Islámský stát.

Putin, který má v pondělí na programu jednání v Egyptě a Turecku, přicestoval na leteckou základnu Hmímím v syrské provincii Latákíja, kterou v boji proti radikálům využívají ruské ozbrojené síly. Spolu s Putinem základnu navštívil i ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Agentura AP poznamenala, že Putin veřejně vykonal neohlášenou návštěvu v době, kdy syrská armáda s ruskou leteckou podporou ovládla většinu syrského území.

S ohledem na příznivý vývoj v tažení proti teroristům z IS v Sýrii se postupné stahování ruských vojáků ze země očekává. Na konci listopadu náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov řekl, že zásadní snížení početního stavu ruských vojáků v Sýrii se může odehrát ještě před koncem roku. Rusko má podle různých odhadů v Sýrii 4000 až 10 000 vojáků.

jasquirrel ( 11. prosince 2017 14:08 )

vzkaz pro nick cesky je to,,buric''mate vzkaz na computeru

tgbg ( 11. prosince 2017 11:43 )

Rusáci tak akorát zvládli zničit desítky nemocnic, dětských hřišť a škol, vesnic a měst s nebohými starci a povraždit desetitisíce nevinných civilistů a dětí. Tak jedná rádoby světovládce a válečný štváč Rusko.

Zobrazit celou diskusi