Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záhada ztracené argentinské ponorky: Posádka zemřela prý hned po výbuchu

Autor: Darina Jíchová - 
11. prosince 2017
12:10

Posádka ztracené argentinské ponorky San Juan zemřela hned po výbuchu stroje. Tvrdí to expert a akustický analytik Bruce Rule, který dříve pracoval pro americké námořnictvo. Podle něj lidé na palubě zahynuli bezbolestně. Pátrání po ztraceném plavidlu a jeho posádce skončilo minulý týden. Rodiny s rozhodnutím námořnictva nesouhlasí a požadují, aby byla obnovena záchranná akce.

Vojenská ponorka ARA San Juan se svými 44 členy zmizela ve středu 15. listopadu. Rodiny námořníků dlouho doufaly, že se armádě podaří posádku zachránit. Nicméně poblíž její trasy byl zaznamenán výbuch o síle zhruba šesti tun TNT. Argentinské námořnictvo ve čtvrtek odvolalo záchrannou akci, nyní vojenská plavidla pátrají po vraku.

Expert: Posádka zemřela bezbolestně

Jedinou útěchou pro pozůstalé jsou slova analytika Rulea, který ve své zprávě uvedl, že námořníci zemřeli 40 milisekund po výbuchu. Podle něj nikdo z nich před smrtí netrpěl. Rule odhaduje, že k výbuchu došlo 388 metrů pod hladinou moře, síla exploze naprosto zničila trup ponorky.

„Ačkoliv posádka možná tušila, že hrozí výbuch, jeho následky je nijak nezasáhly. Necítili bolest ani se neutopili, smrt nastala okamžitě po výbuchu.“ Ruleovy závěry otiskl argentinský deník La Nacion.

Rule rovněž vypočítal, že vrak ponorky po explozi klesal vertikálně rychlostí mezi 10–13 uzly ke dnu Atlantiku. Mluvčí argentinského námořnictva Enrique Balbi v pátek uvedl, že pátrání po ponorce v moři je jako hledání jehly v kupce sena.

Ponorka už byla poškozená

K poslednímu kontaktu mezi velením a posádkou došlo ve středu 15. listopadu ráno, námořníci hlásili, že se do ponorky skrze šnorchl dostala voda, která poničila baterii. Velitelství v přístavu Mar del Plata jim doporučilo, aby urychleně závadu opravili. 

Několik hodin nato přístroje zaznamenaly explozi poblíž místa, kde se ponorka během posledního kontaktu se základnou nacházela. Podle všeho armáda o výbuchu věděla, ale zdráhala se o něm informovat veřejnost. „Nic nevylučujeme a po ponorce pátráme. Zprávu o explozi jsme zaznamenali, ale nic není definitivní,“ uváděl Balbi ještě týden po zmizení San Juanu.

Pozůstalí žalují armádu

Rule pracoval na základě informací o akustickém signálu, který zachytila rakouská organizace Smlouva o všeobecném zákazu jaderných zkoušek. Členové organizace zachycený zvuk označili za výbuch, zprávu o explozi následně potvrdila argentinská i americká armáda. Veřejnost byla informována až týden po zmizení ponorky.

Pokud by k výbuchu nedošlo, posádka by měla k dispozici kyslík na 10 dní. Rodiny námořníků požadují po armádě, aby změnila své rozhodnutí a pokračovala v pátrání po přeživších. Balbi ale uvedl, že záchranná akce byla definitivně ukončena, námořnictvo hledá vrak San Juanu. Pozůstalí nešetří kritikou, několik z nich chce na armádu podat žalobu.

Prezident slíbil důkladné vyšetřování

Argentinský prezident Mauricio Macri rodinám přislíbil, že celou situaci důkladně prošetří. Pozůstalí poukázali hlavně na stav, ve kterém ponorka byla. San Juan byla německou dieselovo-elektrickou ponorkou třídy TR-1700, která byla vyrobena v 80. letech a přestavená v roce 2014.

Oprava ponorky vyšla na 261 milionů korun. Trup plavidla byl zcela předělán a měnily se baterie. Odborníci však upozorňují na to, že přestavba staré ponorky je náročnější, než se zdá. Nové systémy často nejsou kompatibilní s těmi starými a i malá chyba může způsobit selhání celého stroje.

Pátrání po ponorce zpočátku ztěžovalo počasí:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi