Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Osamělé Vánoce vás zabijí stejně jistě jako 15 cigaret denně, varuje studie

Autor: var - 
11. prosince 2017
06:13

Podle studie britské organizace The Jo Cox Loneliness Commission je samota stejně nebezpečná jako pravidelné kouření patnácti cigaret denně. Organizace také přišla se závěrem, že společenská izolace může zvýšit riziko úmrtí až o třetinu. Komise tak požaduje po britské vládě, aby si začala všímat milionu Britů, kteří budou trávit Vánoce v osamění, uvedl britský deník The Sun.

Nová studie organizace The Jo Cox Loneliness Commission odhalila, že samota může být stejně škodlivá pro tělo jako vykouření patnácti cigaret denně. Komise, která přišla s těmito závěry, požaduje po vládě, aby se k tomu nějak postavila. Především chce, aby vláda začala bojovat s „epidemií osamělých lidí“.

Letošní vánoční svátky bude trávit zhruba milion Britů bez příbuzných nebo přátel. „Samota může mít až devastující následky. Důkazy hovoří jasně - společenská izolace zvyšuje riziko předčasného úmrtí lidí o třetinu,“ sdělila šéfka britských vědců a lékařů Jane Cummingsová. „Chceme povzbudit všechny obyvatele, aby se stýkali se svými příbuznými, přáteli nebo sousedy,“ dodala.

The Jo Cox Loneliness Commission je sdružení neziskových organizací. Jeho hlavním posláním je boj s „epidemií osamělých lidí“. Organizace se také stará o uprchlíky.  Snaží se je přes jejich jazykovou bariéru začlenit do společnosti. Jméno nese po političce Jo Coxové, která byla zavražděna britským neonacistou během jejího boje za setrvání Velké Británie v Evropské unii. Sama Jo Coxová také zakládala neziskové organizace a charity, které pomáhaly osamělým Britům. 

Britská organizace The Great Chrismas Get Together, která také pracuje s osamělými lidmi, nabádá obyvatelstvo, aby trávilo čas s těmi, o kterých ví, že jsou sami.

naidka ( 11. prosince 2017 10:09 )

Každý je jiný. Někdo má rád společnost a nemůže bez ní být, jiný samotu a klid. Víc než Vánoce nebo 15 cigaret denně jsou pro osamělé lidi mnohem nebezpečnější podvodníci a šmejdi.

andorea ( 11. prosince 2017 09:03 )

eblanche ( 11. prosince 2017 08:42 )

nevím, proč tady pořád vnucujete lidem, že Vánoce o samotě zabíjí. Mne vůbec ne! Nemusím uklízet, péct, honit se za dárky - žádné nervy. Obejdu jesličky , zajdu do kostela a pak se ponořím v provoněném pokoji do ticha, pak si pustím vánoční hudbu, medituji, vypnu telefon - a užívám si ten klid, dívám se do ohýnku a je mi blaze. Všem přeji krásné Vánoce

Zobrazit celou diskusi