Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Superman, gladiátor i Děda Mráz: Bizarní výstava ukazuje „všemi milovaného“ Putina

Autor: ČTK - 
9. prosince 2017
17:05

Jako hokejistu, milovníka zvířat, gladiátora, Supermana i jako Dědu Mráze zobrazuje ruského prezidenta Vladimira Putina výstava, otevřená v Moskvě pod názvem SuperPutin. Expozice vzdává hold ruskému vůdci, který právě počtvrté kandiduje na prezidenta.

V bývalé tovární hale v centru ruského hlavního města mohou návštěvníci obdivovat Vladimira Putina, jak se mazlí se štěnětem, mává ruskou vlajkou při jízdě na medvědu anebo odpaluje rakety v ruských barvách.

Každý obraz zdůrazňuje prezidentovu kvalitu a hodnotu," řekla agentuře AFP jedna z organizátorek, dvaadvacetiletá studentka a modelka Julija Djuževová. „Každý umělec zobrazuje Vladimira Putina z pozitivního hlediska. Každý ho má rád, váží si ho a podporuje,“ uvedla a ujistila, že to platí i o těch nejzvláštnějších z děl třicítky mladých ruských malířů a sochařů, vystavených v galerii UMAM do poloviny ledna.

Superprezident a supervůdce

Několik děl zobrazuje Putina v masce či převleku superhrdiny. „Je to hlavně superprezident a supervůdce,“ říká Julija a vypočítává prezidentovy klady: „Je upřímný, má rád sport, je milovník hudby i ochránce zvířat“.

 Vladimir Putin je podle dívky „věrný“ a „chová se s úctou ke všem“, a tak má jen „spojence a přátele“. Má vůbec nějakou chybičku? Nemá „superženu“, odpovídá s úsměvem.

Ruský prezident, rozvedený od roku 2013, je ohledně svého soukromí velmi diskrétní.

Otevření výstavy, která má po Moskvě odcestovat do Berlína a Londýna, se časově shodlo s Putinovým oznámením, že bude ve volbách v březnu 2018 kandidovat na své čtvrté období v čele státu, tentokráte až do roku 2024. Tím by se Putin stal nejdéle působícím ruským vůdcem hned po Josifu Stalinovi.

Vstup na výstavu je zdarma.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi