Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po roce a půl konečně posun v brexitu. A oddělí se Irsko od království hranicí?

Autor: ČTK, ula - 
8. prosince 2017
07:52

Předseda Evropské komise oznámil, že v rozhovorech o brexitu nastal posun dostatečný k tomu, aby bylo možné jednat o budoucnosti vztahů po odchodu Británie z Evropské unie. Jean-Claude Juncker to řekl po dnešním ranním setkání s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Konečné rozhodnutí, zda rozhovory například o nových obchodních vztazích skutečně budou moci začít, musí učinit premiéři a prezidenti ostatních 27 zemí unie na summitu příští týden. Británie navíc podstatně změnila text svého návrhu dohody s Evropskou unií o brexitu, prohlásila šéfka Prohlásila to šéfka severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) Arlene Fosterová. Ta hovořila s Mayovou několik hodin před její cestou do Bruselu.

Mayová se při rozhovoru s Fosterovou snažila nalézt kompromis mezi dosud neslučitelnými požadavky DUP a irského premiéra Lea Varadkara ohledně hranice mezi oběma částmi irského ostrova. Otázka hranice je jedním ze zásadních témat, jejichž vyjasněním podmiňuje EU posun v jednáních o brexitu.
Fosterová novinářům řekla, že ji výsledek rokování s Mayovou potěšil.

Video  Mayová sestaví brexitovou vládu. Její strana je po volbách ale oslabena  - Reuters
Video se připravuje ...

 „Ukázalo se, že nebude existovat žádná červená čára v Irském moři (oddělujícím Severní Irsko od zbytku Británie). Jasně bylo potvrzeno, že celé Spojené království opouští Evropskou unii, že opouští jednotný trh a celní unii,“ uvedla.
Podle šéfky DUP stále ještě existují nevyjasněné otázky, k jejichž vyřešení pro nedostatek času nedošlo.  „Domníváme se, že bylo třeba dál jednat. Ale premiérka se rozhodla odjet do Bruselu,“ řekla Fosterová.

Výsledná dohoda o obchodních vztazích mezi EU a Británií bude podle Mayové výhodná i pro Severní Irsko. Pokud to tak nebude, budeme hledat specifická řešení pro jedinečnou situaci Severního Irska, podotkla.


Británie odejde z EU v roce 2019


Výsledek první fáze brexitového rokování označil Juncker před novináři za kompromis a závěr dlouhé a intenzivní diskuse.

Dnes se tak Mayové a zástupcům Evropské unie podařilo dokončit rámcovou dohodu o řešení tří základních témat první etapy brexitových rozhovorů, což při jejich posledním setkání v pondělí nebylo ještě kvůli vnitřním sporům v Británii možné. „Britská premiérka mne ujistila, že má podporu britské vlády,“ řekl dnes novinářům Juncker.


Obě strany se dnes shodly na textu společné zprávy o postupu první fáze rozhovorů, kterou společně připravili šéfové vyjednávacích týmů, tedy Michel Barnier za EU27 a David Davis za britskou stranu. Na tomto základě má vzniknout definitivní dohoda o podobě samotného brexitu. Británie z EU odejde na konci března 2019.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lesnismes ( 9. prosince 2017 07:43 )

Anglie sklapla a splnila podminky EU.Dobra sprava.Ted jeste odvolat z funkce trumpa a bude zase klid a mir.

Zobrazit celou diskusi