Pozor na vánoční dobroty: Kontroloři zjistili salmonelu i škrkavky
Už zanedlouho přijdou nejkrásnější svátky roku. Zejména pro jedlíky. Stoly se budou prohýbat pod různými dobrotami. Slovenští hygienici si proto na kvalitu tradičních vánočních potravin posvítili v předstihu. Některá zjištění nepříjemně překvapí…
Kontroloři si posvítili na vejce, med, mléko, maso, cukrovinky, čokoládu. „Tohle je Mikuláš, dávejte na ty figurky pozor. Není to čokoláda, ale tuk. Jsme to, co jíme a naše děti zvlášť,“ varuje slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Zboží, po kterém je nejvyšší poptávka a nejnižší dostupnost, tedy máslo a vejce, jsou v pořádku. Fipronil už hygienici objevili pouze v šesti případech zpracovaných potravin, při kterých byla použita vaječná melanž.
Hůř dopadly klasické vánoční dobroty. Sušené ovoce, ryby a klobásy. „Nedodržení receptury. U uzených výrobků se používá sója. Hrozí u nich salmonela, stafylokok,“ vyjmenoval nepříjemná zjištění Jozef Bíreš, ředitel slovenské Státní veterinární a potravinové správy.
U ryb, které k nám v drtivé většině přicházejí ze zahraničí, je největší problém váha. V balení je často více vody, v níž ryba plave, než ryby samotné. Rozdíl byl podle Bíreše od pěti do 15 procent. Jeden výrobek dokonce museli z trhu stáhnout úplně. A to kvůli zjištění škrkavky.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.