Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pozor na vánoční dobroty: Kontroloři zjistili salmonelu i škrkavky

Video se připravuje ...
Autor: mav, TV JOJ - 
6. prosince 2017
06:00

Už zanedlouho přijdou nejkrásnější svátky roku. Zejména pro jedlíky. Stoly se budou prohýbat pod různými dobrotami. Slovenští hygienici si proto na kvalitu tradičních vánočních potravin posvítili v předstihu. Některá zjištění nepříjemně překvapí…

Kontroloři si posvítili na vejce, med, mléko, maso, cukrovinky, čokoládu.Tohle je Mikuláš, dávejte na ty figurky pozor. Není to čokoláda, ale tuk. Jsme to, co jíme a naše děti zvlášť,“ varuje slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Zboží, po kterém je nejvyšší poptávka a nejnižší dostupnost, tedy máslo a vejce, jsou v pořádku. Fipronil už hygienici objevili pouze v šesti případech zpracovaných potravin, při kterých byla použita vaječná melanž.

Hůř dopadly klasické vánoční dobroty. Sušené ovoce, ryby a klobásy. Nedodržení receptury. U uzených výrobků se používá sója. Hrozí u nich salmonela, stafylokok,“ vyjmenoval nepříjemná zjištění Jozef Bíreš, ředitel slovenské Státní veterinární a potravinové správy.

U ryb, které k nám v drtivé většině přicházejí ze zahraničí, je největší problém váha. V balení je často více vody, v níž ryba plave, než ryby samotné. Rozdíl byl podle Bíreše od pěti do 15 procent. Jeden výrobek dokonce museli z trhu stáhnout úplně. A to kvůli zjištění škrkavky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi