Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Němečtí piloti se odmítají podílet na deportacích uprchlíků. 222 letů nevzlétlo

Autor: Mii - 
5. prosince 2017
13:20

Desítky pilotů v Německu během letošního roku odmítly pilotovat letadlo, které by odvezlo vyhoštěné uprchlíky zpět do Afghánistánu. Informoval o tom deník Deutsche Welle. Celkem nevzlétlo 222 plánovaných letů. Jako důvod piloti uvedli, že v Afghánistánu stále vládne válka a hladomor, což dělá zemi neobyvatelnou, a nechtějí, aby se lidé do takové oblasti vraceli.

Německá vláda označila Afghánistán, na rozdíl od Sýrie, za zemi, do které je bezpečné se vrátit. Neúspěšné žadatele o azyl proto do oblasti v rámci možností vrací. Řada pilotů s tím ale nesouhlasí.

Mezi lednem a zářím letošního roku došlo k 85 odmítnutím v hlavní německé aerolince Lufthansa a její dceřiné společnosti Eurowings. Dalších 40 odmítnutí se vyskytlo na letišti v Dusseldorfu, kde jsou kontroverzní deportace často doprovázeny protesty. Nejvíce odmítnutí – 140, se ale odehrálo ve frankfurtském letišti, které je největší a nejdůležitější v zemi.

Za dobrovolnou deportaci peníze

Ačkoli Německo poslední měsíce deportuje více uprchlíků než v minulých letech, stejně zůstává hlavní evropskou destinací pro většinu žadatelů o azyl. Rozdíl je tak velký, že jen letos Německo jednalo o více žádostech o pobyt než všechny ostatní země Evropské unie dohromady. Podle Eurostatu jednalo Německo v první polovině letošního roku o 377 201 případech.

Se vrůstajícím počtem deportací roste také počet uprchlíků, kteří s rozhodnutím nejsou spokojeni. Skoro každý druhý případ musí řešit německý soud, protože žadatel se proti němu odvolal. To je pro německá města velice drahé – jen Berlín dal mezi lednem a listopadem letošního roku na soudní řízení spojené s odvoláním uprchlíků 19 milionů euro (necelé půl miliardy korun). Ještě loni to přitom bylo 7,8 milionů euro (199 milionů korun).

Německo proto od února příštího roku navrhuje program, v rámci kterého by odmítnutí žadatelé dostali 3000 euro jako pobídku k deportaci.

Video  Vdovec po Češce, kterou zabili teroristé v Berlíně: Tohle říká o migrantech, Merkelové a muslimech  - David Vaníček
Video se připravuje ...

pjotri ( 22. prosince 2017 23:37 )

Velice dobre si pamatuju, jak nas Angela ujistovala, ze se vsichni po valce vrati domu. Hahahha... To prece bylo jasny, kdyz uvali za cestu do raje takovy prachy, ze sezpet nepohrnou.. A jak muzou piloti odmitat plnit praovni povinnosti??? Udelat z nich nezamestnany piloty a hotovo.. Piloty muzou najmout u nas.. Pripadne muzou najmout cely letadlo u CSA a Travelservisu.. Aspon na tom neco trhnou, kdyz LH nema zajem, nebo to neumi pilotum nalezite vysvetlit..

sadia ( 7. prosince 2017 15:10 )

Taky bych se bála letět s plným letadlem uprchlíků.

gabreta ( 5. prosince 2017 19:17 )

A co takhle klacek a hnát je domů pěšky, stejně jako přitáhli?

hnnn ( 5. prosince 2017 18:23 )

Je fakt už úsměvné jak se z nás media snaží dělat blbce!Vždyť v Německu už je pomalu méně bezpečno než v tom Afghánistánu!A díky komu asi?

naidka ( 5. prosince 2017 16:28 )

Další sluníčkářský článek na vymývání mozků. Tentokrát o "uvědomělých" pilotech.

Zobrazit celou diskusi