Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Duha trvala skoro devět hodin. Poslouží prý jako reklama. Zapíše se do Guinnessovy knihy rekordů?

V dešťových kapkách totiž obyčejně dochází k odrazům slunečních paprsků. Když je ale odrazů více, vzniká duha dvojitá.
V dešťových kapkách totiž obyčejně dochází k odrazům slunečních paprsků. Když je ale odrazů více, vzniká duha dvojitá.  (Autor: Profimedia.cz, Reuters, ČTK)
Autor: ČTK - 
5. prosince 2017
06:49

Osm hodin a 58 minut minulý týden zdobila duha podle tchajwanských vědců nebe severně od metropole Tchaj-pej. Vědci z místní Univerzity čínské kultury nyní shromažďují důkazy pro zápis do Guinnessovy knihy rekordů, napsal zpravodajský server BBC. Dosavadní rekordní duha trvala šest hodin a byla zaznamenána v Británii.

Ze záběrů pořízených na půdě univerzity a v jejím okolí vyplývá, že duha se objevila tři minuty před sedmou hodinou ranní a zmizela až těsně před čtvrtou odpoledne. Profesor Čchou Kchun-Hsuan z katedry atmosférických věd řekl, že studenti a akademici byli na zdokumentování unikátního jevu připraveni, protože už o týden dříve tam byla k vidění několikahodinová duha.

Vzhledem k 10 tisícům fotografiím pořízeným jen v rámci naší katedry a mnoha dalším od ostatních lidí na kampusu a místních obyvatel jsme, pevně věřím, schopni Guinnessu sekundu po sekundě dokázat, že tato duha trvala devět hodin,“ vysvětlil Čchou. V takovém případě by Tchaj-wan zcela zastínil dosavadní rekord z britského hrabství Yorkshire z března roku 1994, kde byla duha vidět od devíti ráno do tří odpoledne.

Duha jako reklama?

Podle webu Guinnessu jsou duhy běžně viditelné jen mnohem méně než hodinu. BBC uvádí, že v čase rekordně stabilní duhy panovalo na Tchaj-wanu slunečné počasí s relativně slabým větrem, unikátnímu jevu pak dále nahrávala vysoká vlhkost vzduchu, způsobená momentálně probíhajícím severovýchodním monzunem.

Popsané povětrnostní podmínky jsou v zimě v kopcích severně od Tchaj-peje běžné, uvedl Čchou. „Plánuji oslovit tchaj-pejské oddělení turismu, aby tomu začalo dělat reklamu: ‚V Tchaj-peji můžete v zimě spatřit devítihodinovou duhu. Je to něco úžasného! Přijeďte do Tchaj-peje!‘,“ dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi