Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Záhadná smrt „matky goril“ po 32 letech odhalena? Tihle prý vzali na ochránkyni mačetu

Autor: Mii - 
4. prosince 2017
15:20

Inspirovala Hollywood i desítky ochránců přírody po celém světě. Dian Fosseyová zasvětila svůj život ochraně goril horských, což ji nakonec stálo všechno – neznámý pachatel bioložku zavraždil. Vražda dodnes zůstává nevyjasněná. Nový dokument kanálu National Geographic ale nastiňuje myšlenku, že za smrtí Fosseyové stála vláda Rwandy.

Psal se prosinec roku 1985. Dian Fosseyová, již celosvětově známá ochránkyně goril, byla nalezena ve své chýši ve Rwandě mrtvá. Bylo jí 53 let. Vláda země z vraždy obvinila jejího asistenta Wayna McGuirreho a stopovače Emmanuela Rwelekana. Jiní vinili pytláky.

Dokument National Geographic nazvaný Secrets in the Mist, podle knihy Fosseyové Gorillas in the Mist, ale tvrdí něco zcela jiného. Její kolegové a američtí diplomaté jsou podle něj přesvědčeni, že za vraždou stála vláda Rwandy. Měla totiž obavy, že bioložka odhalí veřejnosti jejich kontakty s pytláky a překupníky zlata.

Kdo byla Dian Fosseyová

Když Dian začala gorily studovat, svět je vnímal jako nebezpečné zrůdy. Skrze svoji práci ale ukázala, že jsou to milá zvířata velmi podobná lidem, jen trochu větší. Do goril se zamilovala v roce 1967 při sedmitýdenním výletě do Afriky. Ihned zanechala svého stávajícího zaměstnání a založila výzkumné centrum.

I když k výzkumu zvířat původně neměla žádné odborné vzdělání, s gorilami si dokázala vybudovat úzký vztah. Místní ji začali označovat jako „ženu, která žije v lese bez muže“. Dokonce skupinu goril adoptovala. Jejím nejoblíbenějším jedincem byla gorila jménem Digit.

Digita ale pytláci zabili a na Silvestra roku 1977 mu uřezali hlavu. Pak zabili další členy Dianiny gorilí skupiny. „Nevím, jestli se z toho někdy dokážu dostat,“ napsala si tehdy do deníku. V ten moment se rozhodla, že bude muset ve svých ochranářských taktikách přitvrdit.

Začala válka mezi bioložkou a pytláky, která mnohdy zašla do extrémních mezí. Dian nosila halloweenskou masku, aby vypadala jako čarodějnice, a pytláci, kteří věří v černou magii, se jí báli. Když policie nějakého pytláka chytila, tvrdě ho vyslýchala. Dokonce vyhrožovala, že jednoho oběsí.

Nakonec zašla až moc daleko. S jedním pytlákem se dostala do konfrontace, kdy po něm požadovala jeho pistoli. Když odmítl, na chvíli mu unesla syna. To jí ve Rwandě vyneslo odsouzení a pokutu.

Dian se musela vrátit do USA, kde o ochraně goril vyučovala. V Africe již nemohla zůstat, měla až moc nepřátel. Když se situace po čase uklidnila a ona se vrátila, africké země si již uvědomily, že gorily by mohly být výnosným turistickým artiklem a začaly je chránit.

Vražda na objednávku rwandské vlády

Ani s touto situací však Dian nebyla spokojená. V jednu chvíli vystřelila pistolí nad hlavy americkým turistům, protože se bála, že zvířata infikují lidskými nemocemi. Nakonec začala vyhrožovat, že světu ukáže, jaká situace skutečně vládne ve rwandských národních parcích – korupce, uplácení pytláků a pašování zlata.

To byl zřejmě ten moment, kdy nad sebou vyřkla ortel. V dokumentu o tom mluví její přátelé. Podle nich si vraždu objednalo několik rwandských vládních úředníků, protože se jejích výhrůžek báli. Dianin rwandský dům se nacházel jen kousek od zdejší hlavní cesty pašování zlata.

Policie ženu našla s roztříštěnou hlavou, stopami po mačetě po celém těle a pistolí vedle těla. Celá chýše byla zpřeházená, ale žádné peníze nezmizely, což vylučuje účast pytláků. Podle teorie byla zavražděna jinde a poté přenesena do svého domu, aby to vypadalo, že ji zabil někdo z jejích kolegů.

To se podařilo. Policie obvinila jejího asistenta Wayna McGuirreho, kterého se ale americké ambasádě podařilo dostat do USA. „Dian věděla, že ji asi jednou někdo zavraždí. Říkala mi, že kdybych někdy slyšel v noci výstřely, ať uteču a nestarám se o ni. Nezabil jsem ji. Byl jsem její přítel, který s její smrtí ztratil všechno,“ říkal McGuirre později.

Dian byla pohřbena vedle svých oblíbených goril. Veškeré záznamy, které o její smrti byly, se ztratily během rwandské genocidy v roce 1994. Její snahy ale měly plody – když zemřela, žilo na světě jen 280 goril horských. Dnes jich je 880.

O Dian byl i natočen životopisný film Gorily v mlze podle stejnojmenné knihy. Roli bioložky ztvárnila Sigourney Weaverová. Snímek byl nominován na pět Oscarů.

Pytláci jsou problém hlavně u nosorožců. ZOO Dvůr Králové jim rohy odřezala, aby je ochránila:

Video  Pozor, drsné záběry: ZOO odřezala nosorožcům rohy. Aby je ochránila.  - Blesk TV, ZOO Dvůr Králové
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi