Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Noční oblohu ovládl superúplněk. Obrovský měsíc vykouzlil neskutečné scenerie

Autor: Mii - 
4. prosince 2017
11:58

Neděle 3.12. nebyla výjimečná jen tím, že byla první adventní, a symbolicky tak odstartovala vánoční období. Připadl na ni i tzv. superúplněk – výjimečný úkaz, kdy je měsíc v úplňku a zároveň mimořádně blízko Zemi. Jeví se tak na obloze ohromný, což zaujalo nejednoho fotografa.

Nedělní superúplněk začal přesně v 16 hodin 47 minut SEČ. Byl posledním úplňkem letošního roku, příští nastane až z prvního na druhého ledna. Svého vrcholu dosáhl v pondělí 4.12. v 10 hodin SEČ.

Superúplněk ve skutečnosti není přesně definovaný astronomický termín. Poprvé jej použil astrolog (ne astronom) Richard Nolle v roce 1979. Superúplněk popsal jako nov nebo úplněk, jenž se od Země nachází ve vzdálenosti 360 tisíc km a bližší. To je 90 % jeho nejbližší možné vzdálenosti. Proč určil zrovna 90 %, nikdo neví.

Měsíc se každopádně skutečně občas přiblíží Zemi blíže než jindy. Je to proto, že neobíhá po kruhové dráze, ale elipse. Pokud se tedy stane, že se doba úplňku setká s dobou, kdy je Zemi blíže, vznikne jev, který nazýváme superúplněk. Aktuální byl Zemi vzdálený 357 492 km. To stačí na to, aby byl větší a jasnější než většina předchozích úplňků.

POCHLUBTE SE SVOJÍ FOTKOU SUPERÚPLŇKU! Pošlete nám své úlovky na tip@blesk.cz

Superúplněk obrazem:

Video  Vědec z NASA hovoří o superúplňku  - YouTube.com
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi