Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Španělsko propustilo část katalánské vlády z vazby. Kauce za jednoho byla 2,6 milionu

Autor: ČTK - 
4. prosince 2017
11:04

Španělský soudce v pondělí propustil z vazby několik bývalých členů katalánské vlády, ale ponechal tam někdejšího vicepremiéra Oriola Junquerase a dva aktivisty separatistických organizací ANC a Ómnium. Ve vazbě zůstává rovněž bývalý katalánský ministr vnitra Joaquim Forn.

Trojice, která zůstává ve vězení, je obviněna z pobuřování. Soudce jim pondělním rozhodnutím odmítl poskytnout možnost dostat se na svobodu na kauci.

Šest zbylých zadržených bývalých členů vlády může vyjít na svobodu při složení kauce 100 000 eur (2,6 milionu Kč).

Sedm bývalých ministrů a Junqueras stejně jako Jordi Cuixart a Jordi Sánchez z ANC a Ómnium byli ve vazbě od poloviny října kvůli prosazování nezávislosti Katalánska.

Do Bruselu se uchýlil bývalý premiér Carles Puigdemont a čtyři exministři a tam čekají na rozhodnutí o vydání do Španělska.

Katalánci se pro nezávislost vyslovili v referendu 1. října, ačkoli španělské úřady hlasování masivně bránily. Madrid koncem října bývalou katalánskou vládu odvolal a na 21. prosinec vypsal předčasné regionální volby.

Vše o Katalánsku čtěte na Blesk.cz zde >>>

senil666 ( 4. prosince 2017 11:18 )

A naše EU přitom kritizuje Polsko za nedostatek demokracie. EU má problém. 100 respektovaných akademiků kritizovalo zásah Španělské vlády a mlčení EU. EU byrokraté mají teď problém, pokud řeknou, že Katalánsko právo za nezávislost nemá, ukážou se všem jako totalitní a nedemokratičtí. Pokud ale řeknou, že právo má, budou následovat další - Baskicko, Benátky, Skotsko, možná Bavorsko a celé se to rozpadne... takže pro euroskeptiky v obou případech dobře. http://www.epshark.cz/clanek/195/vic-jak-100-uznavanych-akademiku-kritizuje-eu-za-pristup -ke-katalansku

Zobrazit celou diskusi