Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sopka vyhnala tisíce turistů z dovolenkového ráje. Češi na Bali létají dál

Autor: ČTK, Mii - 
30. listopadu 2017
20:30

Více než 100 tisíc turistů, kteří zůstali uvěznění na indonéském ostrově Bali kvůli doutnající sopce Agung, se pomalu začínají dostávat domů. Letecké společnosti vypravily mimořádné lety, z ostrova ve čtvrtek odletělo 4500 turistů, informovaly místní úřady. Letiště bylo od pondělí do středy uzavřeno kvůli popelu ze sopky. Na ostrově, kam za exotikou rádi létají i Češi, stále probíhá evakuace vesničanů. 

„Jsme rádi, že teď můžeme odcestovat,“ uvedl americký turista David Strand. „Bylo zajímavé vidět aktivní vulkán, ale samo sebou doufáme, že sopka nezpůsobí obyvatelům Bali žádné další škody,“ zdůraznil.

„Uvázla jsem tu v pondělí večer,“ stěžovala si Australanka Donna Layová, aby dodala: „Máme sice cestovní pojištění, ale to moje nepokrývá výbuch sopky, takže tu teď musím být na vlastní náklady.“

„Čekám od 27. listopadu,“ říká indonéský turista Yayan. „Nikdo mi nic neoznámil, letecká společnost neposlala žádný e-mail. Měli mi dát vědět,“ dodává rozhořčeně.

Cestovky: Češi si Bali užívají bez omezení

„V rámci jihovýchodní Asie je nejvíce navštěvované Thajsko, které každoročně navštíví více než 40 tisíc českých turistů. Indonésii pak navštíví přibližně 20 tisíc českých turistů, přičemž Bali je v rámci Indonésie nejvíce navštěvovaným ostrovem,“ potvrdila atraktivitu ostrova Tereza Picková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

„Uzavření letiště v Denpasaru bylo pouze dočasné a jeho provoz byl ve středu postupně obnoven. Cestovní kanceláře naopak pocítily uklidnění situace a klienti čerpají program bez omezení. Lednové termíny tak v současné době nejsou ohroženy,“ uvedla Picková pro Blesk.cz.

Letiště může být znovu zavřené

Čínské aerolinky China Southern Airlines a China Eastern Airlines vyslaly letadla pro 2700 čínských turistů, informovala agentura Nová Čína. Letecká společnost Korean Air oznámila, že vypravila charterový let. Australská nízkorozpočtová aerolinie Jetstar uvedla, že ve čtvrtek z Bali do Austrálie přepraví v deseti pravidelných a šesti mimořádných letech 3800 pasažérů.

Letecké společnosti také zákazníkům, kteří mají na Bali rezervovaný let, radí, aby jej zrušili, odložili, anebo změnili destinaci. Podle aerolinek je možné, že letiště bude znovu muset zavřít kvůli silnější erupci, anebo kvůli změně směru sloupce popela.

Sopka je časovaná bomba

Úřady vyzvaly místní obyvatele, aby z bezpečnostních důvodů vyklidili desetikilometrový pás okolo vulkánu. Desítky tisíc vesničanů odmítají opustit své domovy a nechat dobytek bez dohledu. Další se evakuaci brání z náboženských důvodů. „Nemůžeme je (k evakuaci) donutit, ale odpovědnost padá na nás, a tak se je snažíme přesvědčit,“ komentuje situaci šéf balijských záchranářů Gede Ardana.

„Pokud se bude (činnost sopky Agung) vyvíjet jako v poslední době, dá se očekávat, že erupce budou sílit. Nikdo ale neví, jaké síly a rozměru dosáhnou,“ řekla vulkanoložka Carmen Solanaová z univerzity v Portsmouthu. Odborníci vyzývají k opatrnosti: po sérii slabších erupcí může podle nich kdykoli nastat erupce silná, napsala agentura AFP.

Od ledna do září Bali navštívilo 4,5 milionu zahraničních turistů. Při poslední erupci vulkánu Agung v roce 1963 zahynulo 1100 lidí a sopka byla činná celý rok.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi