Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Boj s ISIS stál život tisíce nevinných lidí, tvrdí organizace. Koalice přiznala jen stovky

Autor: ČTK - 
30. listopadu 2017
13:24

Životy nejméně 800 civilistů si v Iráku a v Sýrii od roku 2014 vyžádaly nálety mezinárodní koalice proti teroristické organizaci Islámský stát (IS). S odkazem na čtvrteční zprávu mezinárodní koalice pod vedením Spojených států o tom informovala agentura Reuters.

Koalice odhaduje, že její nálety mezi srpnem 2014, kdy se do bojů zapojila, a říjnem 2017 zabily nedopatřením 801 civilistů. Skupiny monitorující konflikt v Sýrii a v Iráku však uvádějí mnohem vyšší čísla. Podle organizace Airwars při koaličních náletech v tomto období přišlo o život 5 961 civilistů.

Video  Bezvládná tělíčka a pěna u pusy: Čím útočili na civilisty v Sýrii?  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

„Nadále přebíráme zodpovědnost za činy, které mohly nechtěně způsobit zranění či smrt civilistům,“ uvedla koalice. Od začátku svého zapojení do boje proti IS koalice podnikla 28 000 náletů a byla informována o 1790 případech, kdy bylo podezření na smrt civilisty – v současné chvíli se 695 z těchto případů stále vyšetřuje.

Koalice také zopakovala, že se snaží dbát na to, aby při jejich náletech nebyli zraněni žádní civilisté.

Syrská armáda používá proti civilistům kazetové bomby

Zakázané kazetové bomby sovětské výroby, které při náletech na východní Ghútu použila syrská armáda, si jen tento měsíc vyžádaly životy deseti civilistů. S odkazem na čtvrteční sdělení organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) to uvedla agentura AP. Ve východní Ghútě, což je oblast nedaleko Damašku, žije od roku 2013 v obležení syrské armády odhadem na 400 000 lidí, polovina jsou podle OSN děti.

Kazetová bomba funguje tak, že se její plášť za letu otevře a do cílového území dopadnou desítky až stovky menších bomb. Některé ale po dopadu na zem neexplodují a roky pak ohrožují civilisty, podobně jako například nášlapné miny.

Podle AI se kazetové bomby, které jsou rovněž známé jako tříštivé bomby, začaly v Sýrii používat v září 2015. V té době se do války na stranu syrské vlády zapojilo Rusko.

Mezinárodní dohoda, která zakazuje používat kazetové bomby, vstoupila v platnost v roce 2010 a ratifikovalo ji 102 států. Dalších 17 zemí dohodu podepsalo, ale neratifikovalo. Rusko ani Sýrie dohodu nepodepsaly.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi