Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Byzantské dědictví a zubři: Slováci lákají turisty na památku UNESCO

Autor: mav, TV JOJ - 
29. listopadu 2017
18:00

Na Slovensko-ukrajinské hranici se nachází unikátní území - Karpatské bukové pralesy. Ty jsou celosvětově chráněné. Experti z UNESCO teď našim sousedům radí, jak díky nim rozvíjet cestovní ruch v regionu.

Vzácné dřevěné chrámy byly vždy skvostem regionu v okolí Karpatských bukových pralesů. Nejen ve staletých kostelících, ale i v mnoha dalších můžete zažít tradiční atmosféru byzantského obřadu. V této oblasti můžete potkat i největšího evropského suchozemského savce - zubra. 

Prestižní značku UNESCO ale lidé z regionu neumí podle odborníků využít tak, jak by mohli. Značka UNESCO lidem v regionu absolutně nic neříká, nic jim nepřinesla, maximálně omezení," řekl zástupce vlastníků nemovitosti Ladislav Hrib.

Do vesničky zavítají ročně tisíce turistů. „Klíčoví jsou pro nás turisté z Polska, které potřebujeme stáhnout do našich dolin," řekl Martin Drobňák z Klubu vojenské historie Beskydy. Lákavá je mimo jiné i vzácná krypta, ve které je pohřbeno více než tisíc vojáků z první světové války. Při pohledu na ni mají mnozí turisté husí kůži. 

Slováci se snaží do karpatských bukových pralesů nalákat turisty. Slováci se snaží do karpatských bukových pralesů nalákat turisty. | Joj

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi