Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čínu vyděsil raketový test KLDR. Jsme mírumilovní, tvrdí Kim Čong-un

Autor: base, ČTK - 
29. listopadu 2017
10:53

Nejnovější raketový test KLDR vyvolává vážné obavy. V prohlášení to podle agentury Reuters uvedlo čínské ministerstvo zahraničí, které vyzvalo všechny strany k obezřetnosti s cílem zachovat v regionu mír a stabilitu. Čína spolu s Ruskem patří k tradičním severokorejským spojencům a krizi na poloostrově chce řešit diplomatickou cestou. Státní televize KLDR uvedla, že vůdce Kim Čong-un k rozkazu, kterým test povolil, napsal, aby vypuštění střely bylo provedeno s odvahou.

KLDR tvrdí, že odpálila balistickou střelu Hwasong-15, která je schopná zasáhnout jakékoli místo v USA. Raketa během letu dosáhla výšky 4500 kilometrů a dopadla do Japonského moře asi 960 kilometrů od místa odpalu.

Kim Čong-un: Jsme mírumilovní

Severní Korea je zodpovědnou jadernou velmocí a mírumilovnou zemí, která pro ochranu míru ve světě učiní vše. Po nejnovější severokorejské zkoušce balistické rakety to dnes oznámila státní televize KLDR.

„S odvahou ji odpalte za stranu a vlast!“ napsal Kim v instrukcích k rozkazu. Uvedl také, že schvaluje, aby se start uskutečnil dnes za úsvitu místního času (úterý večer SEČ). Severokorejská televize zveřejnila i fotografii, na které Kim dokument podepisuje.

Severokorejská tisková agentura KCNA napsala, že odpálení rakety s hrdostí demonstrovalo, že země konečně naplnila velký historický cíl v podobě vytvoření jaderných sil. Média KLDR po testu hovoří o tom, že Pchjongjang je zodpovědnou jadernou velmocí a že mu jde o udržení míru a stability ve světě.

Zpráva KCNA pak severokorejský zbraňový arzenál označila za obranný proti americké imperialistické politice jaderného vydírání a uvedla, že KLDR nepředstavuje hrozbu pro žádnou zemi, pokud nebudou porušovány severokorejské zájmy.

VIDEO: KLDR ukázala simulaci útoku na USA.

Video  KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

terezkaterka33333 ( 30. listopadu 2017 13:30 )

Čistá pravda. Severná Korea má právo sa brániť. Hlavne proti americkým agresorom, ktorí už vo veľa suverénnych štátoch spôsobili obrovské materiálne škody a veľa utrpenia obyvateľom.

raskal ( 29. listopadu 2017 12:05 )

Tady je vidět, jak se ústupky nevyplácí. Ten zblblej přerostlej trpajzlík testuje jednu rachejtli za druhou a má je zřejmě čím dál víkonější. Měli na ně vlítnout hned na začátku, jak s testy začali Celej ten rudej stát vymazat z mapy světa a toho trpajzléka vyhrabat, ikdyby byl ukrytej 100 metrů pod zemí. Připoutat ho k jedný jeho rachejtli a odpálit ho do vesmíru.

nedamse ( 29. listopadu 2017 09:57 )

No píšete Čínu vyděsil,ale neni zde jediná dokumentace Činského zmocněnce ,že by se takto vyjádřil,zase vaše výmysly,nevím proč by zrovna Čínu tohle vyděsilo to spiše vás v redakci

Zobrazit celou diskusi