Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Mladík v Austrálii plánoval teroristický útok: Chtěl vystřílet náměstí na oslavách Nového roku

Mladík v Austrálii plánoval teroristický útok: Chtěl vystřílet náměstí na oslavách Nového roku (ilustrační foto).
Mladík v Austrálii plánoval teroristický útok: Chtěl vystřílet náměstí na oslavách Nového roku (ilustrační foto).  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
28. listopadu 2017
06:40

Australská policie zatkla muže, který plánoval spáchat na Nový rok v Melbourne teroristický útok. Zadrženému hrozí až doživotní trest. Muž, kterému je kolem 20 let, plánoval střílet do davu na náměstí Federation Square v Melbourne na oslavách Nového roku. Podle policie v souvislosti s plánovaným útokem už žádné nebezpečí nehrozí, jelikož zadržený neměl komplice.

Muž se podle policie pokoušel získat automatickou zbraň, ale to se mu nepodařilo. Na internetu si stáhl manuál teroristické organizace Al-Káida a rovněž sympatizoval s teroristickou organizací Islámský stát (IS). Zatčen byl v Werribee na předměstí Melbourne. Policie ho sledovala od ledna a uvedla, že se narodil v Austrálii a jeho rodiče pochází ze Somálska. Na místě, kde plánoval spáchat útok, se loni novoročních oslav zúčastnilo asi 500 000 lidí.

Austrálie v roce 1996 zpřísnila zbrojní zákon po incidentu, při němž Martin Bryant v Port Arthuru v Tasmánii postřílel 35 lidí. V důsledku toho byly všechny poloautomatické pušky, poloautomatické brokovnice a pumpovací brokovnice zakázány a zároveň byly zpřísněny zákony o držení zbraní. Od roku 1996 se podobný masakr v zemi neopakoval a mnoho zákonodárců v dalších státech označilo australský zbrojní zákon za příkladný.

V roce 2014 v kavárně v Sydney použil útočník, jenž se inspiroval teroristickou skupinou Islámský stát, nelegálně drženou zbraň. Při incidentu zemřeli tři lidé, včetně atentátníka.

Loni policie zmařila sérii bombových útoků plánovaných na vánoční svátky na rušných místech Melbourne.

Mladík už je 74. člověkem, který byl v zemi od roku 2014, kdy australské úřady zvýšily výstrahu teroristické hrozby na stav „útok pravděpodobný“, zadržen pro podezření z teroristické činnosti. Soud s ním se bude konat už v úterý či ve středu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi