Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vražda britského lékaře v Nigérii: Popravili ho kvůli písničce

Autor: Darina Jíchová - 
25. listopadu 2017
19:05

Britský optik a křesťanský misionář Ian Squire (†57) spolupracoval v nigerijském státu Delta s charitativní organizací New Foundation a působil na jedné z provizorních klinik. Muž a tři jeho spolupracovníci byli uneseni drogovým gangem Egbesu a Squire byl následně zastřelen přímo před zraky svých kolegů. Rozsudek smrti mu vysloužila náboženská píseň Amazing Grace. 

Jeho spolupracovníci popsali, co přesně se v Nigérii stalo. K únosu došlo 13. října, detaily o smrti Squirea nebyly známé. Předpokládalo se, že zemřel na astma. Jeho kolegové, manželé David a Shirley Donovanovi, se rozhodli o události promluvit v exkluzivním rozhovoru pro noviny Daily Telegraph. Donovanovi, Squire a Alanna Carsonová byli uneseni přímo z kliniky, která se nachází v jihonigerijském státu Delta.

David Donovan vypověděl, že jim únosci nechali kytaru. Drželi je v chýši uprostřed nigerijských bažin. Squire chtěl své přátele povzbudit na duchu, protože všichni rychle ztratili naději na záchranu. Vzal kytaru a začal hrát píseň Amazing Grace (v češtině ji nazpíval Karel Gott jako Už z hor zní zvon).

David Donovan a jeho výpověď: 

„Byla to perfektní volba, přesně něco takového jsme potřebovali,“ řekl Donovan. „Pak ale Ian dohrál a vstal z matrace. Najednou se ozvala salva výstřelů. Byl okamžitě mrtvý, nemohli jsme mu nijak pomoci. Nevím, kdo začal střílet. Byl to někdo z gangu, který nás unesl. Bylo to hrozné,“ uvedl. Squire byl zabit hned druhý den po únosu, 14. října.

„Mysleli jsme, že jsme další na řadě. Nechali nás ale být, odešli a Ianovo tělo tam s námi zůstalo,“ vypověděl. Shirley Donovanová uvedla, že se během zajetí snažili myslet pozitivně. Hráli spoustu slovních her. Nikdo z nich nečekal, že písnička bude stát jejich přítele život. Únosci za ně požadovali výkupné, které bylo zaplaceno 3 týdny po smrti Squira.

„Ian byl skvělý člověk se smyslem pro humor, miloval hudbu a svou práci, byl rovněž oddaným křesťanem. Jeho technika mohla pomoct tisícům lidí, kteří mají problémy se zrakem. Inovoval zařízení na řezání čoček, které se dalo použít i mimo nemocnici,“ popsal Squira Donovan.

Místní obyvatelé si pomoci zahraničních lékařů a dobrovolníků nesmírně váží. Na začátku listopadu uspořádali protestní akci před policejní stanicí a dožadovali se dopadení gangu. Lidé se obávají uzavření kliniky, pokud mezi lékaři bude panovat strach. Policie dopadla tři podezřelé muži, jednoho zastřelila, dva zadržela. „Místní lékaři a zdravotníci jsou schopní udržet kliniku i bez naší pomoci. To byl záměr naší práce, dodat jim zařízení a znalost, jak s ním nakládat,“ dodal Donovan.

prycsnima ( 25. listopadu 2017 21:50 )

 Afrika bude nej, když se ten primitivní zaslimákovenej primitivní ksindl mezi sebou vyvraždí a to bez pomoci bílejch naivních sluníček zas raných.Afrika je tak i tak k how nu.

kukuku ( 25. listopadu 2017 20:05 )

Náboženští pošahanci všech zemí spojte se.

Zobrazit celou diskusi