Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kouřil na vlastním balkoně, soud mu za to „napařil“ pokutu. Musí odškodnit souseda

Autor: ČTK - 
25. listopadu 2017
08:09

Kuřák z Novosibirska musí zaplatit svému sousedovi za to, že ho obtěžoval tabákovým dýmem, když kouřil na svém vlastním balkonu. Místo čtvrt milionu rublů (asi 92 tisíc korun), které požadoval poškozený, ale zaplatí padesátkrát méně, jen pět tisícovek (asi 1835 korun), rozhodl ruský nejvyšší soud.

Žalobce argumentoval tím, že všechen dým od souseda, pokuřujícího na balkonu, pronikal k němu do bytu, přestože zavíral okna, a tak u něj taky vznikla závislost na nikotinu.

Soused se snažil získat odškodnění od roku 2015, ale u soudů nižších instancí neuspěl, až u soudu nejvyššího. Mezitím se stačil přestěhovat, poznamenala ruská redakce BBC, aniž by uvedla jména obou aktérů sporu.

Soud verdikt vysvětlil tím, že svobodně užívat vlastní bydlení, a tedy i kouřit v bytě, se má tak, aby se následky - tedy kouř - nešířily z kuřákova obydlí a nezpůsobovaly nepříjemnosti sousedům.

Ruské soudy ve sporech o odškodnění běžně přiznávají jen zlomek požadované částky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bersimalinecka ( 25. listopadu 2017 11:22 )

kdo má pod sebou sousedy kteří rádi na balkoně grilují tak ví o čem je řeč :ten smrad spáleného koření a masa kterého máte v horkých dnech plný kvartýr takže musíte mít zabedněno to potom máte chuť sousedy nakopat někam to mi věřte

Zobrazit celou diskusi