Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Korunní princ zabaví saúdským boháčům majetek, prý korumpovali. Sebere jim až 2 biliony

Autor: jer, ČTK - 
24. listopadu 2017
15:31

Většina z 200 saúdskoarabských magnátů a členů královské rodiny zadržených kvůli korupčnímu vyšetřování souhlasila s tím, že vládě předá svůj majetek. V rozhovoru s listem The New York Times to řekl korunní princ Muhammad bin Salmán.

„Ukázali jsme jim dokumenty, které k tomu máme, a jakmile si je přečetli, 95 procent z nich souhlasilo s dohodou, která předpokládá převedení peněz nebo podílů z jejich společností na saúdskoarabské ministerstvo financí,“ citovala z článku agentura Reuters.

Podle prince je jedno procento zatčených schopno prokázat nevinu a stíhání proti nim bylo zastaveno. Zbylá čtyři procenta zadržených tvrdí, že se korupcí neprovinili a chtějí to dokázat u soudu.

Princ potvrdil minulý údaj, že by vláda mohla dohodou se zadrženými získat zpět 100 miliard dolarů (2,1 bilionu Kč), které byly vyvedeny nepoctivými operacemi.

Úřady prý vyslechly 208 osob a sedm z nich propustily bez obvinění. Většina ze zatčených je zadržena v rijádském luxusním hotelu Ritz Carlton. Prozatím bylo zmrazeno 2000 bankovních kont a panují obavy, že se tato razie promítne na zhoršení stavu státní ekonomiky. Vláda však ujišťuje, že společnosti zadržených budou fungovat jako dosud. „Máme odborníky, kteří zajistí, aby žádné podniky v rámci tohoto procesu nezbankrotovaly,“ řekl korunní princ.

Saúdský princ zahynul při nehodě vrtulníku.

Spekulace o tom, že účelem čistky je posílit jeho moc, princ Muhammad odmítl jako směšné. Většina z těch, kdo nyní pobývají v rijádském hotelu, mu prý veřejně složila slib věrnosti před zatýkáním. Princ řekl, že většina členů královské rodiny za ním stojí.

Záležitost je prý v rukou státního prokurátora, který je nezávislý a vláda do jeho postupu nesmí zasahovat.

vihor ( 24. listopadu 2017 17:08 )

Prý je věc v rukou nezávislého prokurátora Ten prokurátor se jmenuje Academi (dříve Blackwater) a jeho vykonavateli jsou američtí žoldáci. Dobrovolný souhlas s vydáním majetku asi vypadal takto: prásk prásk prásk Tak dáš ten majetek? Ne! prásk prásk prásk Tak co bude? Ne bum bum bum aach Chceš něco říct? Ano. Co ano? švih švih švih Ano, dám vám svůj majetek. bum bum bum To máš aby sis to pamatoval. Další případ prosím...

Zobrazit celou diskusi