Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Teroristé začali pálit v mešitě během modliteb: Zmasakrovali nejméně 235 lidí

Autor: jer, ČTK - 
24. listopadu 2017
17:20

Páteční útok radikálů na mešitu na severu Sinajského poloostrova si vyžádal životy nejméně 235 lidí. Přinejmenším dalších 125 osob utrpělo zranění. Informovala o tom egyptská státní televize. Jak uvedla agentura AP, jde o nejbrutálnější útok na egyptské civilisty. Mešita byla napadena v době poledních modliteb. Na celém Sinajském poloostrově byla vyhlášena pohotovost a uzavřena je silnice spojující egyptský Aríš s Rafáhem na hranici palestinského Pásma Gazy. Káhirské letiště zpřísnilo bezpečnostní opatření. Egypt vyhlásil za mrtvé třídenní smutek.

Podle policie útočníci mířili na mešitu v Bir al-Abdu, vzdáleném asi 40 kilometrů západně od Aríše, který je střediskem provincie Severní Sinaj. Přijeli k ní ve čtyřech terénních autech, nejdříve odpálili nálož a pak vešli dovnitř a začali střílet na účastníky poledních modliteb. Pak zapálili automobil před mešitou a oblast obklíčili, aby zabránili přístupu záchranářů a zdravotníků. K akci se zatím žádná skupina nepřihlásila.

Svědci uvedli, že v mešitě se často modlili vyznavači súfismu, což je tolerantní forma islámu, kterou islamističtí radikálové označují za rouhačství. Většina obětí prý pracovala v nedaleké továrně produkující sůl. Muž, který žije blízko místa útoku, řekl listu The Guardian, že se k mešitě rozběhl poté, co slyšel výbuch. Před mešitou pak viděl těla zabalená do bílé látky. Podle jiných svědků radikálové stříleli i na dav, který se snažil z mešity uprchnout, a také na přijíždějící sanitky.

Sinajský poloostrov je dlouhodobě dějištěm střetů mezi egyptskou policií a armádou na jedné straně a islámskými radikály na druhé. Terčem útoků na Sinaji bývají zřídka civilisté, většinou jsou to vojáci a policisté.

Podle egyptských sdělovacích prostředků chtěli i v pátek útočníci zřejmě pozabíjet policisty, protože mnozí z nich se účastnili obřadu.

Napětí na Sinaji se znásobilo po sesazení prezidenta Muhammada Mursího v roce 2013. Mursí byl do úřadu zvolen za Muslimské bratrstvo, které v době své vlády prosazovalo posílení islámu ve společnosti. Nová vláda je ale zakázala a Mursí si odpykává vysoký trest ve vězení.

Arabské jaro selhalo, říká egyptský bohemista:

Druhý nejkrvavější útok za poslední desetiletí

Páteční teroristický útok na Sinajském poloostrově s dosavadní bilancí nejméně 184 obětí se řadí mezi nejkrvavější teroristické akce v zemi za desítky let.

Na Sinajském poloostrově 31. října 2015 se po startu zřítilo charterové letadlo Airbus A321 ruské společnosti Kogalymavia s 224 lidmi na palubě, nikdo nepřežil. Příčinou byla nejspíš bomba v letadle, k útoku se přihlásil Islámský stát (IS).

Při teroristickém útoku 23. července 2005 v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch na Sinajském poloostrově zahynul třiadvacetiletý český student z Ústí nad Labem, který pracoval jako delegát cestovní kanceláře. Tři pumové útoky, namířené na hotely a tržiště, si celkem vyžádaly 88 mrtvých a na 200 zraněných (i mezi nimi byl Čech). Mezi oběťmi bylo vedle většiny Egypťanů i osm Britů, pět Italů, pět Turků a Američanka.

K útoku na turistické letovisko došlo také letos 14. července. Egypťan, který údajně sympatizuje s teroristickou organizací Islámský stát, tehdy ubodal dvě Němky a zranil několik dalších rekreantů včetně 36leté Češky, která později zemřela v nemocnici.

Prezident: Pachatelé budou potrestáni

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v televizním projevu oznámil, že pachatele pátečního teroristického útoku na mešitu na Sinaji budou potrestáni. Čin označil za zbabělý a kriminální, informovala agentura AP.

Sísí rovněž vyjádřil soustrast všem příbuzným a rodinám pozůstalých. Egypt podle prezidenta bude pokračovat v boji proti teroru a podobné činy nezůstanou bez odezvy.

Egyptské úřady přičítají odpovědnost za zabití stovek policistů a vojáků na Sinajském poloostrově teroristické organizaci Sinajská provincie, jejíž členové v listopadu 2014 přísahali věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Egyptská armáda zahájila nálety v okolí napadené mešity. S odkazem na bezpečnostní zdroje a svědky o tom informovala agentura Reuters. Na celém Sinajském poloostrově byla vyhlášena pohotovost. Káhirské letiště zpřísnilo bezpečnostní opatření. Nálety se soustřeďují zejména na horskou oblast v okolí mešity, kde se podle úřadů skrývají radikálové, uvedl bezpečnostní zdroj.

Státníci vyjádřili soustrast Egyptu

Italský prezident Sergio Mattarella poslal kondolenční dopis svému egyptskému protějšku Abdal Fattáhu Sísímu, v němž uvedl, že je zprávou o útoku velmi zarmoucen a pachatele označil za „nepřátele svobody slova a vyznání“. Egypt podle něj může s pomocí Itálie vždy počítat.

Americký prezident Donald Trump uvedl, že šlo o „hrůzný a zbabělý útok na nevinné věřící“. „Svět nemůže tolerovat terorismus... musíme je (radikály) porazit vojensky a zdiskreditovat extremistickou ideologii, na které stojí jejich existence,“ napsal na twitteru.

„Rozhodně odsuzujeme barbarský zločin na Sinaji v Egyptě,“ uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí. Moskva ujistila Káhiru, že plně soucítí s egyptským lidem a že je připravena v rámci boje proti terorismu zesílit spolupráci nejen s Egyptem, ale také se všemi zodpovědnými členy mezinárodního společenství.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian útok rovněž odsoudil a uvedl, že Paříž stojí při svém spojenci.

Útok odsoudili Zaorálek i Zeman

České ministerstvo zahraničí útok na mešitu ostře odsoudilo. Česká diplomacie to uvedla v prohlášení na twitteru. Ministerstvo české občany varuje před pohybem v severní části Sinaje v aktuálním cestovním doporučení. Prezident Miloš Zeman v reakci na útok kondoloval svému egyptskému protějšku Abdalovi Fattáhovi Sísímu.

„Ministerstvo ostře odsuzuje páteční útoky na mešitu na severu Sinaje, které si vyžádala životy více jak 150 obětí včetně dětí, mnoho dalších bylo zraněno,“ tweetoval Černínský palác. „Rodinám zesnulých vyjadřujeme upřímnou soustrast, zraněným přejeme rychlé zotavení. V nelehkém boji s terorismem stojíme za Egyptem,“ stojí dále v prohlášení.

Zeman v kondolenčním telegramu vyjádřil Sísímu, rodinám obětí i egyptskému lidu svou nejhlubší soustrast. „Dovolte mi, abych Vás v této těžké chvíli ujistil, že Česká republika odsuzuje tyto odporné projevy násilí a extremismu a že boj proti terorismu patří také k našim jednoznačným prioritám,“ napsal český prezident svému egyptskému protějšku.

Ministerstvo zahraničí české občany před cestami po Sinaji odrazuje v aktuálním doporučení. „Mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi zároveň nedoporučujeme jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově nebo po egyptském vnitrozemí,“ uvádí úřad na webu. „MZV také výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a k západní hranici s Libyí,“ upozorňuje ministerstvo.

České cestovní kanceláře na severní Sinaj už několik let nepořádají žádné zájezdy. Do oblasti ale podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže pořádají zájezdy některé britské či německé cestovní kanceláře. Egypt patří mezi oblíbené letecké destinace Čechů, zejména lokality Marsá Alam a Hurghada. Asociace očekává, že letos Egypt navštíví 260 000 až 280 000 Čechů.

jaramila ( 25. listopadu 2017 09:56 )

Nechápu, proč zabíjí vlastní lidi, myslela jsem, že nenávidí jen křesťany. Nebylo by lepší jakékoli náboženství zakázat? Vždyť právě kvůli němu zahynula spousta lidí.

vaber ( 25. listopadu 2017 09:39 )

Věřící a muslimové především ,věří, že po smrti je čeká krásný život, jako v ráji, takže ostatní věřící by měli zastřeleným závidět ,že přijdou do Nebe dřív. Za pár let už může být v Nebi plno, protože lidí je na Zemi jako much. Nejkrásnějí život budou mít ti,co nejhorlivěji bojují za pravou víru ,třeba i samopalem . Zachranování uprchlíků je taky pitomost ,protože kdyby se utopili šli by rovnou do Nebe a ne do zkažené Evropy.

fotrpjotr ( 25. listopadu 2017 04:24 )

Pokud EU nedostane rozum,tak nás bude čekat něco podobného.

jiri.k ( 24. listopadu 2017 21:48 )

Dokud se budou mohamedáni masakrovat sami mezi sebou a lidi nechaji na pokoji, tak snad dobrý ne?

hirenaa ( 24. listopadu 2017 19:11 )

amici a rusove toto vitaji

Zobrazit celou diskusi