Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kdo je na „listině smrti“ Kim Čong-una? Tohle je seznam cílů jeho atomových bomb

Autor: Darina Jíchová - 
25. listopadu 2017
05:55

Byl odtajněn seznam hlavních cílů KLDR pro případ útoku. Nachází se na něm více než 15 položek, jsou mezi nimi například hlavní města Japonska, Jižní Korey a Spojených států, dále také velká americká města a jejich základny v Pacifiku. Černou listinu se podařilo získat jednomu z evropských think tanků a informovala o ní většina mezinárodních médií.

Na seznamu je již zmiňované Tokio, Soul a Washington DC. Samostatný útok má být veden na Bílý dům a Pentagon. Další jaderné hlavice pak budou vypáleny na velká americká a japonská města a na vojenské základy, které mají tyto dva státy rozmístěné v Tichomoří. První by měl být zasažen ostrov Guam. Podle odborníků má Pchjongjang připraven několik scénářů a adekvátních reakcí na aktuální situaci.

„KLDR už několikrát vyhrožovala útokem na americké základy v Pacifiku, stejně tak se nechala slyšet, že má rakety, které jsou schopny zasáhnout Spojené státy. Tento seznam ukazuje, že severokorejský armádní sbor vybral mnoho strategický bodů, jejich zničení by pro spojence znamenalo velkou ztrátu a otřáslo by to obyvateli země,“ uvedl jeden z odborníků.

Nejsme podporovatelé terorismu, rozčilují se Severokorejci

Zveřejněna byla rovněž mapa připravovaných útoků, na snímku je vidět, že KLDR je připravena na několik scénářů. Experti se však domnívají, že Kim Čong-un by k odpalu jaderných zbraní přistoupil jen v případě, když by si myslel, že je jeho národ v ohrožení. „Může se to zdát jako klišé, ale je nutné zopakovat, že Severní Korea je racionální a strategický aktor. Média neustále píší, že Kim je šílenec se sebevražednými sklony. Jejich vojenský program je ale jasným produktem chladné racionality,“ uvádějí odborníci.

„Všechny cíle jsou vytvořené na základě důkladného posudku o míře ohrožení, které představují pro režim Severní Korey,“ píší experti ve své zprávě o KLDR. Seznam možných cílů byl dotvořen poté, co Severní Korea odmítla pondělní obvinění amerického prezidenta Trumpa, že sponzoruje terorismus. Severokorejci to označili za „vážnou provokaci“.

Severokorejská mezikontinentální střela je schopná zasáhnout USA:

terezkaterka33333 ( 27. listopadu 2017 23:16 )

Samo, a prečo chcú Američania stavať protiraketové štíty v Európe, aby zostrelili nebezpečné rakety nad najviac obývanou časťou Európy ? Prečo si štíty nestavajú na svojom pobreží, aby to padalo do oceánu ? Zamyslel sa niekto nad tým ?

terezkaterka33333 ( 27. listopadu 2017 23:04 )

Niekto robí Kima takým hlúpim, ako robili Nemcov v starom seriály Kapitán Hans Kloss .

prycsnima ( 25. listopadu 2017 08:38 )

 No a co. Jednoho dne bude konec. V roce 71 bylo lidstvo schopno zničit zeměkouli patnáctkrát.v roce 2017 je to 2500 krát. Dvatisícepětsetkrát srovnat celou planetu se zemí,neboli na kámen. Jděte všichni do pí či.I s vašema developerama a pí čou Koktovou.

Samo ( 25. listopadu 2017 07:59 )

Když teda režim v KLDR v čele s Kim-Čong-Unem uvažuje racionálně, tak proč vystřeluje rakety přes Japonsko a do Tichomoří a vyhrožuje tém, že jsou schopni ohrozit i cíle v USA. Kdyby byli na straně USA politici a vojáci, uvažující stejně racionálně, pak už by dávno KLDR neexistovalo. Rusové KLDR podporují jak politicky, tak i zbraněmi a proč jim nedoporučí, aby své rakety stříleli přes neobydlený Dálný východ Ruska do pustého Severního ledového oceánu?

Zobrazit celou diskusi