Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Výbuch na zmizelé ponorce: Posádka je po smrti, armáda to chtěla tajit, tvrdí rodiny

Autor: Darina Jíchová - 
24. listopadu 2017
11:56

Argentinská ponorka ARA San Juan se pohřešuje od minulého týdne, do pátrání po ní se zapojilo celkem 13 států. Rusko na pomoc vyslalo speciální oceánografickou loď Jantar, britské královské námořnictvo zase hlídkový ledoborec Protector. Včera se ukázalo, že Američané zachytili na sonarech hydroakustickou anomálii. Dnes rodiny posádky promluvily o tom, že byly informovány o smrti námořníků. Argentinská armáda jim sdělila, že zahynuli při výbuchu.

Rodiny posádky, které na záchranu svých blízkých čekaly v přístavu Mal del Plaza, tvrdí, že včera obdržely telefonát od armády. Bylo jim oznámeno, že celá posádka zahynula při výbuchu na palubě. Pozůstalí obdrželi i oficiální prohlášení od armády. Podle posledních zpráv od jejího mluvčího Enriquea Balbiho se ale chtějí vyhnout všem spekulacím a pátrání po ponorce stále pokračuje.

Bolest a zlost pozůstalých

Příbuzní námořníků nařkli argentinské námořnictvo z toho, že se pokusili celý incident utajit a že nebýt americké zprávy o zachyceném zvuku, veřejnost by se o výbuchu nikdy nedozvěděla. O akustické anomálii, která byla zaznamenána ve středu 15. listopadu kolem 11. hodiny dopoledne, informovaly dvě mezinárodní agentury. Zvuk pochází z místa poblíž poslední známé polohy ponorky.

Luiz Tagliapietro, jehož syn Damian se nachází na palubě San Juanu, uvedl, že mu byla telefonicky oznámena smrt jeho syna. Na otázku, zda je celá posádka po smrti, odpověděl: „Ano, ano, všichni jsou stoprocentně po smrti, volal mi to šéf mého syna. Žádný člověk by něco takové nepřežil.“

Jsou to svině, tvrdí rodiny

Maria Itati Leguizamonová, manželka námořníka Germana Oscara Suareze, označila námořnictvo za „zvrhlé svině“. Nejvíce jí vadí, že je nechali tak dlouho věřit v to, že se podaří posádku zachránit. „Říkali, že se o explozi dozvěděli teprve včera. Myslí si, že jsme úplně blbí a budeme jim to věřit? Lhali nám!“ řekla novinám Argentina’s La Nación.

Vypověděla také, že rodiny byly o explozi na palubě ponorky informovány jen pár minut před tiskovou konferencí v Buenos Aires. Dodala také, že lidé byli rozzuření a nenechali armádního úředníka dočíst prohlášení do konce. „Lidé byli naprosto bez sebe, házeli kolem sebe věcmi a rozbíjeli je. Byl to moment plný bolesti a šílenství,“ řekla Leguizamonová. „Několik žen omdlelo. Pravda toho, že už nikdy neuvidíte své milované, je zdrcující,“ poznamenala.

„Lhali nám“

„Námořnictvo nám neposkytlo žádné vysvětlení. Řekli, že se o všem teprve teď dozvěděli, ale tomuhle nevěřím, nikdo z nás tomu nevěří. Za co nás mají? Za idioty?“ prohlásila Leguizamonová. Mnoho z rodinných příslušníků viní armádu ze smrti posádky. „Zabili je, zabili mého syna,“ ozývalo se před vojenskou základnou v Mal del Plaza. „Jsou to parchanti, zabili mého bratra. Podvedli nás, hajzlové,“ míní další pozůstalý.

„To je poprvé, co jsem na základně. Opouštím ji jako vdova. Jak to vysvětlím našemu synovi, minulý týden mu byl rok,“ řekla v slzách Jessicar Goparová, manželka desátníka Fernanda Santilliho. „Nechce se mi věřit, že by mohli být tak bezcitní. Osm dní nám nic neřekli a přitom věděli, že posádka je už po smrti.“

Záběry z pátrání po ponorce:

Věděla armáda o výbuchu?

Mluvčí námořnictva Balbi to ale včera odmítl. Rovněž uvedl, že se chce vyhnout všem spekulacím ohledně zachyceného zvuku, který se musí ještě zanalyzovat. Nicméně již minulý týden na tiskové konferenci oznámil, že armáda v oblasti, kde se měla pohybovat ponorka, detekovala krátkou nejadernou anomálii. Dodal, že se zřejmě jednalo o výbuch. Z tohoto jeho výroku vyplývá, že argentinská armáda o explozi věděla.

Dnes ráno Balbi potvrdil rakouskému velvyslanci Rafaelu Grossimu, že americká verze o výbuchu ponorky je pravdivá. Grossi je členem Organizace Smlouva o všeobecném zákazu jaderných zkoušek a od minulého týdne se velmi zajímal o explozi, které byla v oceánu zaznamenána. Sám o ní informoval argentinského ministra zahraničí Jorgeho Faurieho.

Protichůdná prohlášení armády, nedostatek informací a jednání vojenských velitelů rodiny posádky pobouřilo. „Jsem tak rozčílená, že nemůžu ani mluvit. Proč to udělali, proč to tajili? Osm dní nás nechali věřit, že naši blízcí jsou naživu,“ uvedla Leguizamonová.

Posádka ponorky ARA San Juan

Posádka ponorky San Juan měla 44 členů, 43 mužů a jednu ženu. Týmu velel kapitán Pedro Martin Fernandez (†45), na ponorce sloužil od roku 2015. Byl ženatý a měl tři dospívající děti. Pod Fernandezem sloužila i Eliana Maria Krawczyková (†35), která zodpovídala za zbraně na palubě. Byla jednou z prvních latinskoamerických žen sloužících na ponorce.

Luiz Niz (†25) měl před svatbou, ženit se měl 7. prosince. Poručík Renzo Martin Silva (†32) byl u námořnictva od svých 18 let. Odmalička byl velký fanda ponorek, stejně jako Niz i on plánoval svatbu. Mario Armando Toconas Oriundo (†36) po sobě zanechal osmiletého syna a těhotnou přítelkyni.

Na palubě byl i Fernando Santilli (†35), jeho manželka Jessica Goparová v úterý na Facebooku sdílela srdceryvný dopis, ve kterém ho vyzývala, aby se vrátil domů. V ponorce se dále plavili Victor Enriquez, Damian Tagliapietro, German Oscar Suarez a 35 dalších mužů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panchovilla ( 25. listopadu 2017 09:04 )

Typické české komenty...Nevím,co mají společného vojáci na zahraničních misích a rozpínavost NATO s touhle ponorkou.Je to prostě reprezentace země a lidi když dnešní systém není vůbec dobrý,byli to prostě ovce jako my všichni a těžko někomu na ponorce mohli uškodit,prostě se tam přihlásili.Tady za bolševika musel do armády každej,aby se udržovalo to správný napětí ve společnosti,lidi tam stejně jen kradli a chlastali a někdy se i mezi sebou postříleli,dneska se tam jen šikovně verbuje pod záštitou takzvané svobody,podobný.Pak ti dva od Vojenské Policie,co nedávno rozebírali granát a bouchl jim v ruce,tolik asi k profesní způsobilosti české armády.

ivoadler ( 24. listopadu 2017 15:55 )

Už od dob války o Falklandy se ví, že argentinské vojenské námořnictvo stojí za ho vno. Zbytek armády není o moc lepší. Nejlíp jim jdou represe proti vlastnímu obyvatelstvu. Není žádný důvod k nářku. Dnešní armády jsou armádami žoldáků. Jdu do toho, abych si vydělal. Náš afghánský hrdina (Mevald?) už exnul. Měl zkrátka smůlu.

crush ( 24. listopadu 2017 15:54 )

Ešte že tam nebol Mario Martinez Chuarez Ferdinando....

sores ( 24. listopadu 2017 15:32 )

Každý voják přeci ví, že musí počítat min.s 50% zahynutím!!! Proto je tak dobře platí, jelikož jde o život každou vteřinu. Hrůza a škoda mladých zdravých životů,bylo to ale jejich rozhodnutí nikdo je nenutil s pistolí u hlavy.

kukuku ( 24. listopadu 2017 14:55 )

K čemu mají být 2% na zbrojení NATO ? Na takové nesmysly jako jsou ponorky ? Před kým se pod vodou skrývají ? Proč nezakážou ponorky celosvětově ?

Zobrazit celou diskusi