Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šéf slovenské Sněmovny neodsoudil ruskou anexi Krymu: Rezervovaně se staví i k sankcím pro Rusko

Autor: ČTK, ula - 
23. listopadu 2017
22:33

Šéf slovenské Sněmovny a nacionalistické vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko na rozdíl od jiných předních slovenských politiků neodsoudil ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym, kvůli které EU v roce 2014 uvalila na Moskvu sankce. Danko se vyslovil proti tomu, aby docházelo k účelovým sankcím, pokud selže dialog.

 „Necítím se být historikem, odborníkem, abych říkal ano-ne v této věci. Každý národ má právo, aby žil ve společenství a ve státním svazku s těmi, s nimiž cítí kořeny nebo vázanost. Samozřejmě v rámci Evropy existuje poválečné uspořádání, které by mělo být zachováno,“ řekl dnes Danko novinářům na dotaz ohledně svého postoje k anexi Krymu.

Video  Ruské tanky míří na Krym.  - Reuters
Video se připravuje ...


Za podobný případ jako Krym označil Danko osamostatnění bývalé srbské provincie Kosovo. Řekl také, že by na takové situace měl platit stejný metr.
Rezervovaně se Danko postavil k ukládání sankcí. „Neměli bychom vymýšlet účelově sankce kvůli tomu, že selhává dialog na nejvyšší úrovni, a potichu tolerovat obchodování mocných, kteří tyto sankce navrhují,“ řekl Danko.

Slovensko ve své nové bezpečnostní strategii označilo anexi Krymu za mimořádně zneklidňující případ porušení základních principů a norem mezinárodní práva. Premiér Robert Fico, který dlouhodobě kritizuje protiruské sankce, v minulosti opakovaně řekl, že v případě Krymu došlo k porušení mezinárodního práva.

Video  Ruští vojáci obsadili administrativní budovy na Krymu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Danko v uplynulých dnech čelil kritice hlavně ze strany slovenské opozice za výroky během své nedávné návštěvy Moskvy. Danko v projevu před poslanci dolní komory ruského parlamentu například ocenil schopnost Ruska řešit problémy korektním dialogem a hovořil také o blízkosti slovanských národů. Předseda zahraničního výboru slovenského parlamentu a poslanec koaliční strany Most-Híd František Šebej zase řekl, že Dankův projev byl mimo směřování zahraniční politiky Slovenska. Danko své vystoupení před ruskými poslanci obhajoval.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

europa ( 24. listopadu 2017 05:06 )

Pan Danko má velice rozumné názory. Kéž by takových politiků bylo víc.

Zobrazit celou diskusi