Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trump sliboval o svátcích tvrdou dřinu, raději ale vyrazil na golf. Obamu za to kritizoval

Autor: Darina Jíchová - 
23. listopadu 2017
13:38

Americký prezident Donald Trump svátek Díkůvzdání tráví na Floridě v letovisku Mar-a-Lago. Jeho zaměstnanci informovali média, že se nejedná o dovolenou a prezident má domluveno mnoho jednání i osobních schůzek. Zapomněli se ale zmínit, že na golf si v rámci svého nabitého programu čas vždy najde.

Pracovní morálka prezidentovi dlouho nevydržela a hned druhý den se vydal na green. Ve středu ráno, ještě hodinu a půl před jeho hrou, přitom zaměstnanci Bílého domu ujišťovali tisk o tom, že se prezident během svého pobytu na Floridě bude věnovat výhradně úřadu a rodině. „Dnešní den prezident stráví na pracovních schůzkách, telefonních i osobních, jeho program je plný,“ nechali se slyšet.

Místo jednání golf

Prezident odjel z Bílého domu hned po úterním ceremoniálu udílení milosti pro krocana. Ve středu měl řešit spory se sportovci, kteří si na protest proti policejnímu násilí klekli během národní hymny. Prezident samozřejmě nezapomněl upozornit své fanoušky na Twitteru, že toho má během svátků hodně v plánu. „Schůzky a jednání a pracovní telefonáty řeším z Floridy,“ uvedl.

Tisková mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová ale ve středu ráno sdělila novinářům, že dnešní den bude pro prezidenta spíše klidnější, což bylo v rozporu s jeho twitterovým příspěvkem. Sandersová musela tedy svou chybu napravit a oznámit, že jeho program je na každý den plný. Necelé dvě hodiny poté dorazila prezidentská limuzína do golfového klubu ve West Palm na Floridě.

Obama versus Trump

Novináři nebyli vpuštěni do objektu a zvenku se jim bohužel nepodařilo zachytit Trumpa na fotografiích. Zdá se však, že prezident nechal práci prací a odskočil si zahrát. Během své kampaně přitom mnohokrát kritizoval svého předchůdce prezidenta Obamu, že trávil spoustu času hraním golfu. „Podívejte se na to, jak může být prezident Obama celý den na golfu, když Spojené státy čelí takovým problémům? Je horší než Carter,“ nechal se slyšet Trump.

Podle politického serveru Politifact je však Trumpův čas strávený na greenu podstatně vyšší než u Obamy. Ten si od své inaugurace v lednu 2009 do listopadu téhož roku zahrál jen 24krát, Trump oproti tomu za stejnou dobu už 35krát. Analytička Sophie Germainová vytvořila stránku trumpgolfcount.com, podle které prezident navštívil golfové kluby celkem 73krát. Ne vždy si zahrál, ale pokaždé poobědval. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi