Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přeživší pádu letadla na Maledivách: Kapitán opustil pasažéry a odplaval, vesty byly prošlé

Britský pár Thomas a Sebastian ztroskotali v tropickém ráji: V letadle prý byly dětské vesty!
Britský pár Thomas a Sebastian ztroskotali v tropickém ráji: V letadle prý byly dětské vesty!  (Autor: koláž blesk.cz)
Autor: aba - 
23. listopadu 2017
21:52

Hrozivou havárii malého letadla, které vzlétalo z vody u souostroví Maledivy, přežil britský pár Thomas Markey (26) a Sebastian Marczyk (32). O pár dní později promluvili o nevybavenosti letadla a o tom, jak je v nejhorším opustil kapitán letu.

Byl to konec jejich pohádkové desetidenní dovolené v tropickém ráji. Šestnáctého listopadu proběhly dva neúspěšné pokusy o vzlet letadla typu Havilland DHC-6 Twin Otter. Při třetím se letadlo předkem zarylo do vln a ztroskotalo.

V letadle zůstalo na hladině uvězněno 12 lidí a podle výpovědi Thomase Markeye nebyly na palubě letadla dodrženy bezpečnostní předpisy. „Před nouzovým východem byly naskládané kufry, takže byl zablokovaný. Otočil jsem se a křičel jsem na člena posádky, který byl vzadu, aby uvolnil dveře,“ popisuje hrůzné okamžiky Markey.

„O dvě tři minuty později už byli všichni ve vodě bez plovacích vest. Křičel jsem, ať vytáhnou vesty, ale ta, kterou jsem dostal, byla dětská. Ty vesty byly  z druhé ruky a některým navíc prošla lhůta na použití už v roce 2004.“ Všem dvanácti pasažérům se podařilo vyškrábat se na křídla a trup letadla. Odtamtud prý viděli, jak kapitán a kopilot plavou od lodi směrem k pobřeží, aniž by počkali na záchranu cestujících.

Zhruba po dvaceti minutách připlula k místu neštěstí loď z nedalekého ostrova a odvezla je do bezpečí. Britský pár nyní žaluje státní leteckou společnost Maldivian Airlines, která má ale na celý incident odlišný názor. „Kvůli neočekávaným vysokým vlnám museli piloti jednat rychle a vše proběhlo v souladu s bezpečnostním protokolem aerolinek. K nehodě došlo během prvního pokusu o vzlet,“ tvrdí mluvčí letecké společnosti.

„Posádka byla poslední, která místo pádu opustila, a to až poté, co dohlédla na bezpečnou evakuaci cestujících pobřežní stráží. Na ostrově byla cestujícím poskytnuta veškerá péče, kterou vyžadovali. Všechny bezpečnostní protokoly byly splněny, a to včetně bezpečnostní instruktáže před vzletem. Všechny nezbytné věci pro takovýto případ se nacházely na palubě letadla, a to včetně funkčních vest odpovídajících typu letadla a cestujícím. Upřímně se omlouváme za všechny způsobené nepříjemnosti,“ uzavírá mluvčí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

diskutujici ( 24. listopadu 2017 06:30 )

 ".. jak kapitán a kopilot plavou od lodi směrem k pobřeží.." Od LODI? A ja celou dobu myslel, ze spadlo letadlo

Zobrazit celou diskusi